Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul catalan, chemat să adopte măsuri de răspuns împotriva Madridului

© REUTERS / Albert GeaCarles Puigdemont, presidente de Cataluña
Carles Puigdemont, presidente de Cataluña - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Cataloniei a anunţat sâmbătă seara că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate decizia Madridului de a aplica articolul 155 din Constituție

CHIŞINĂU, 22 oct — Sputnik. Şeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a anunţat că va cere convocarea Parlamentului pentru a pune în discuţie tentativa de lichidare a autodeterminării şi democraţiei, potrivit RIA Novosti.

Puigdemont a calificat acţiunile Guvernului spaniol drept „cel mai urât atac asupra democraţiei de după perioada dictatorului Francisco Franco". Iar aceste acţiuni ale Madridului se situează în afara statului de drept.

Mariano Rajoy, presidente del Gobierno de España - Sputnik Moldova
Anunţ oficial: Madridul suspendă autonomia Cataloniei

El a afirmat că a fost dată o lovitură dură instituţiilor catalane şi că acestea trebuie apărate „paşnic şi civilizat".

„Guvernul a anulat în birouri ceea ce catalanii au decis la urnele de vot", proclamându-se ilegitim drept reprezentant al catalanilor, a mai declarat Carles Puigdemont.

Sâmbătă a avut loc o ședință extraordinară a Guvernului spaniol, care a decis să aplice articolul 155 din Constituție, ce permite limitarea autonomiei administrative a Cataloniei, după care premierul Mariano Rajoy a declarat că autoritatea de autoadministrare a regiunii a fost înlăturată de la exercitarea atribuțiilor.

locuitorii Barcelonei au ieşit să protesteze împotriva acestei atitudini nedemocratice a Guvernului de la Madrid.

Fluxul de știri
0