Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ne aşteaptă o iarnă grea: Prognoza meteo pentru următoarele trei luni

© Sputnik / Игорь Подгорный / Accesați arhiva multimediaTroleibuze pe rută pe timp de iarnă
Troleibuze pe rută pe timp de iarnă - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii avertizează că iarna aceasta vom avea temperaturi şi de până la -30 de grade

CHIŞINĂU, 33 oct — Sputnik. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) din România a publicat prognoza meteo pentru următoarele trei luni, potrivit căreia în cea de a doua lună de iarnă temperaturile ar putea să scadă și până la —30 de grade.

Potrivit ANM, în noiembrie, temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest şi vor fi apropiate de normal în celelalte regiuni. În cea mai mare parte a ţării, cantităţile totale lunare de precipitaţii vor fi excedentare, exceptând arii restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

Дятел - Sputnik Moldova
Vremea se răceşte radical. Prognoza meteo pentru următoarele zile

În decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală de —0,8. Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice şi sud-estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

În ianuarie, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică de —2,1 grade Celsius, local, în nordul şi centrul ţării, şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Precipitațiile totale lunare vor avea o tendinţa spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice, iar în restul ţării vor fi apropiate de mediile multianuale.

În luna ianuarie, temperaturile ar putea să scadă noaptea până la minus 30 de grade, a avertizat meteorologul Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, într-o videoconferinţă organizată de Ministerul de Interne, potrivit România TV.

„În ianuarie, luna în care nopţile sunt cele mai reci, putem avea temperaturi sub minus 30 de grade", a declarat Florinela Georgescu.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Fluxul de știri
0