Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin – fermitate absolută în relația cu Occidentul – alternative inteligente

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В.Путин принял участие в сессии Международного дискуссионного клуба "Валдай"
Президент РФ В.Путин принял участие в сессии Международного дискуссионного клуба Валдай - Sputnik Moldova
Abonare
"De ce Europa a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Marelui Frate, separatismul și dublul standard?"

BUCUREȘTI, 21 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Rusia va răspunde imediat și simetric dacă Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune", a declarat, la Clubul Valdai, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

În fața personalităților din lumea prezenți la Soci, Vladimir Putin a acuzat SUA că "dezechilibrează balanța arsenalelor nucleare strategice", prin dezvoltarea unor noi sisteme și modernizarea celui actual.

"Ca reacție la măsuri similare ale altor state, Rusia este pregătită să dezvolte noi sisteme de armament, atât nucleare, cât și ne-nucleare", a declarat Vladimir Putin.

În privința relației cu noul președinte al SUA, Donald Trump, Putin este convins că vina principală a atitudinii sale "imprevizibile" o poartă adversarii săi politici interni — care îl împiedică să-și îndeplininească promisiunile din campanie.

Vladimir Putin îi învinovățește pe politicienii americani pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a arătat că are un caracter fățiș — înlocuirea gazului rusesc, cu cel american, mai scump și insuficient.

"Recentul pachet de sancțiuni adoptat de Congresul SUA a fost destinat în mod fățiș să împingă afară Rusia de pe piețele energetice din Europa și să forțeze Europa să treacă la gazul natural lichefiat, mai scump, din Statele Unite", a declarat Putin.

În privința dialogului cu SUA lansat după 1990, Vladimir Putin consideră că Rusia a manifestat deschidere maximă, permițând accesul fără precedent la instalațiile nucleare, ceea ce nu s-a întâmplat de cealaltă parte — "SUA au trădat Rusia în anii 1990".

Tot în sensul trădării reciprocității, Putin consideră că Washingtonul a alimentat separatismul în sudul Rusiei și este vinovat de invadarea Irakului în 2003, prin intermediul coaliției internaționale, dar și de bombardamentele (NATO) asupra Iugoslaviei, în 1999.

Tema de anul acesta a forumului "Viitorul în progres; modelând lumea de mâine" i-a permis președintelui rus să expună un aspect important — întregul proces al globalizării este în criză astăzi. "A fost abandonat dialogul", consideră Putin. Dimpotrivă, spune Putin, o uriașă mașinărie de propagandă funcționează în sensul isterizării generale, menționând aici CNN sau BBC.

Analizând criză din Catalunya, președintele Putin a subliniat existența "dublului standard pe care îl aplică "anumiți colegi străini".

"De ce Europa a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Marelui Frate, separarea Kosovo, provocând procese similare în alte regiuni din Europa și din lume?" a punctat Vladimir Putin.

"A fost bine pentru Kosovo să-și declare independența (de Serbia) în 2008, dar situațiile din Catalonia, Kurdistanul irakian și din Crimeea ar trebui tratate diferit?" a întrebat Putin. Catalinia este "o problemă internă" a Spaniei, a spus Vladimir Putin.

Nimeni nu era la curent cu aceste contradicții care durează de secole în interiorul Europei?, întreabă tăios Putin. "Știau, nu-i așa? Și cu toate acestea au salutat, fără să-și ascundă bucuria, dezmembrarea unei serii de state în Europa", a declarat fără ocolișuri Putin, ca o concluzie la situațiile limită cu care se confruntă Europa după 1990.

Ca alternativă la aceste crize generate și promovate de Occident, Putin a vorbit de Uniunea Economică Eurasianică și de proeictul Chinei — Centura Economică a Drumului Mătăsii. Discursul lui Vladimir Putin apoate fi citit integral aici.

Clubul de discuții Valdai a fost creat în 2004, ca un forum internațional de dezbateri, destinat problematicii din Rusia și din lumea întreagă. La sesiuni participă experți, cercetători din din diferite domenii de la cele mai de seamă centre universitare și academice din întreaga lume. Discursul președintelui Putin este punctul central al evenimentului. Denumirea vine de la lacul Valdai — situat în apropierea metropolei istorice Novgorod — într-o locație de pe malul lacului fiind organizată prima ediție a clubului de discuții.

Fluxul de știri
0