Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tăriceanu dă de pământ cu ambasadorii occidentali!

© Facebook / Călin Popescu TăriceanuCălin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu - Sputnik Moldova
Abonare
Tăriceanu: "Sunt superficiali, trebuie să își revizuiască propria atitudine și să fie mai profund în analiză"

BUCUREȘTI, 20 oct — Sputnik, D.D. Premieră pentru ultimii ani, în România — de la dispariția lui Corneliu Vadim Tudor, pentru prima dată un înalt demnitar român și președinte de partid nu se dă înapoi de la a formula critici dure la adresa ambasadorilor marilor puteri.

"Mă îngrijorează atitudinea președintelui, a unor ambasadori străini acreditați la București care visează de dimineață până seara, au fetișuri din astea pe care nu le mai lasă, că vorbesc numai de corupție", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

Președintele Senatului pune problema de atitudine, dar și de conștiință a ambasadorilor unor țări "democratice și libere", care văd încălcările drepturilor omului și pe cei care comit asemenea acte, dar reacționează ciudat.

"Când tu, ambasador al unei țări libere și democratice, vezi aceste încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor, nu îți pui nicio problemă?", întreabă retoric Tăriceanu. "Stai și continui să crezi ca într-o icoană într-o anumită persoană sau într-o anumită instituție?".

Tăriceanu crede că este vorba de superficialitatea diplomaților — și speră că abordarea aceasta se va schimba, vor deveni mai profunzi în analiza societățiii românești.

"Poate oricine, la un moment dat, cineva să înțeleagă că trebuie să își revizuiască propria atitudine și să fie mai profund în analiză, și nu în lucrurile superficiale", a spus Tăriceanu. "Din păcate, foarte mulți din cei care văd că fac astfel de analize la nivelul societății românești, fie observatori din interior, fie observatori străini, sunt extrem de superficiali și nu văd această racilă gravă de tot, care este lipsa unei justiții corecte, echilibrate și care să își facă până la urmă datoria", a completat Tăriceanu.

Desigur, ținta lui Tăriceanu sunt amabsadorii occidentali, în primul rând cel al SUA și cel al Marii Britanii, care s-au remarcat prin luări de poziție dincolo de neutralitatea firească a unui diplomat într-o țară "parteneră", chiar "strategic".

"În țările lor, în țările europene sau în alte țări, credeți că ar fi tolerate?", întreabă Tăriceanu referindu-se la încălcările drepturilor omului. "Cred că ar ieși niște scandaluri imense, din care ar cădea guverne, miniștri, procurori — nu s-ar putea întâmpla astfel de lucruri", consideră președintele Senatului.

Tăriceanu consideră că românilor nu li se respectă statutul de cetățeni UE, în care prosperitatea economică nu este singurul criteriu, ci și respectarea "normelor statului de drept".

"Suntem o țară europeană cu un comportament al instituțiilor de tip mafiot, acesta nu este model european", a mai conchis Tăriceanu în dialogul cu Mihai Gâdea, la "Sinteza zilei".

Fluxul de știri
0