Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, angajați masiv în industria turistică din România

Abonare
Proprietarii de pensiuni și hoteluri din Gorj nu mai găsesc forță de muncă în România, astfel că au venit să caute ospătari, cameriste și bucătari în Republica Moldova

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Investitorii din județul Gorj au discutat săptămâna trecută, la Ungheni, cu mai multe persoane interesate de un loc de muncă la pensiunile și cabanele din zona Rânca. Drept urmare, câteva zeci de persoane din țara noastră vor pleca să muncească în hotelurile gorjene, potrivit publicației Impact pentru Gorj.

Подушка - подушки - Sputnik Moldova
Ce fac moldoveni în camerele de hotel din România, patronii – nemulțumiți

Președintele Asociației Concesionarilor din Rânca, Constantin Pănescu, a precizat că cel puțin 14 proprietari de pensiuni au nevoie în total de aproximativ 60 de lucrători pentru diferite meserii, de la ospătari și cameriste și până la bucătari. Totodată, Pănescu a menționat că mai mulți moldoveni ar fi dorit să se angajeze, dar nu au deocamdată actele necesare pentru a munci legal în România, deși au depus deja toate documentele pentru a deveni cetățeni români.

Constantin Pănescu a mai spus că a găsit forță de muncă pentru aproape toate meseriile de care au nevoie, în afară dor de bucătari, pentru că cei mai mulți își programaseră să plece în Crimeea. Totodată, acesta a precizat că, în proximul viitor, în meniul localurilor din zona Rânca vor fi incluse și preparate specifice bucătăriei moldovenești deoarece pe Transalpina circulă multe persoane din Republica Moldova care ar fi bucuroși să guste bucate "ca la mama acasă".

Marea majoritate a celor care au fost angajați vor ajunge la Rânca în a doua jumătate a lunii noiembrie. Salariile oferite pentru cameriste, ospătari, sau recepționeri în spațiile de cazare din zona montană Rânca vor fi în medie de 300-500 de euro, cazarea și masa fiind asigurate de angajatori.

Fluxul de știri
0