Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un cunoscut jurist și fost judecător moldovean dă de pământ cu Băsescu

© youtube.comKlaus Iohannis şi Nicolae Timofti, Chişinău.
Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, Chişinău. - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul judecător la Curtea Constituțională, cunoscutul jurist și lector universitar moldovean, Victor Pușcaș, subliniază că ideea „unirii parlamentelor Republicii Moldova și României" este desființată de câteva prevederi din Constituția țării noastre

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Victor Pușcaș scrie pe o rețea de socializare că Traian Băsescu, se pare, nu cunoaște Constituția Republicii Moldova, dacă a lansat ideea unirii pe cale parlamentară „prin votarea unei Declarații de Unire a ambelor parlamente ale celor două state românești".

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Politică
Băsescu vrea să devină premier sau președinte al Republicii Moldova

„Îi amintim despre aceasta și redăm integral articolul 142 alineatul (1) din Constituție privind renunțarea la statalitatea Republicii Moldova:

„Art. 142 (1)

(1) Dispozițiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorității cetățenilor înscriși în listele electorale.", a scris Pușcaș.

În continuare el menționează că Curtea Constituțională, prin hotărârea N36 din 05.12.2013, prin care a recunoscut prevalarea Declarației de Independență asupra Constituției, hotărârea care în opinia lui Victor Pușcaș a fost adoptată în afara câmpului constituțional, a pus „cruce" pe orice posibilitate de a desfășuta un referendum în problemele privind caracterul suveran, independent și unitar al statului moldovenesc.

„Considerăm că putem spune adio unionismului promovat de către Traian Băsescu. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova susțin și vor susține și în viitor libertatea", conchide Victor Pușcaș.

Fluxul de știri
0