Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acoperământul Maicii Domnului: De ce este sărbătorit astăzi Hramul Chişinăului

© Sputnik / Мирослав Ротарькафедральный собор
кафедральный собор - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocşi prăznuiesc astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, una din cele patru mari sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria

CHIŞINĂU, 14 oct — Sputnik. În această zi, când este sărbătorit şi Hramul Oraşului Chişinău, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului" din Capitală a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Numită în popor şi Pocroave, Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduita de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, în Constantinopol, pe timpul Împăratului Leon Înțeleptul (886-911).

Sărbătoarea are adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperământul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toţi creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.

Protoiereul Ioan Lisnic a explicat anterior de ce este sărbătorit anume în această zi Hramul Oraşului Chişinău.

"Potrivit tradiţiei creştine, fiecare biserică nou construită prin sfinţire primeşte un nume al unui sfânt sau al unui eveniment important din istoria mântuirii neamului omenesc. Acel sfântul devine ocrotitorul lăcaşului sfânt dar şi al localităţii date", scria protoiereul pe altarulcredintei.md.

La începutul sec. al XX-lea în Chişinău existau 15 biserici şi 17 paraclise, dintre care numai două paraclise — cel al orfelinatului de băieţi „Regina Maria" şi cel al azilului de bătrâni, construite mai recent — purtau hramul „Acoperământul Maicii Domnului".

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna octombrie

Data prăznuirii Hramului oraşului Chişinău a fost stabilit la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului din mai multe motive: Chişinăul, ca aşezare a fost atestat la început de octombrie (1436), în preajma sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului; unul din cele trei hramuri ale Catedralei „Naşterea Domnului", la fel, este sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Alt motiv este legat de faptul că în fiecare an, la 14 octombrie, ziua sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului, în procesiune solemnă era adusă la Chişinău Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț.

"Icoana — spune protoiereul Ioan — era întâmpinată la marginea oraşului de către clerici, autorităţi şi localnici, apoi cu cântări şi rugăciuni era adusă în Catedrala Arhiepiscopală. În faţa Sfintei Icoane se înălţau rugăciuni, ca prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu iubitul ei Fiu, Iisus Hristos, să dăruiască Chişinăului şi întregii ţări harul dumnezeiesc".

Fluxul de știri
0