Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Deși plătim tot mai mult pentru sănătate, calitatea serviciilor este proastă

© Facebook / smokefreeukraine / Геннадий Цуркану
Геннадий Цуркану - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a solicitat Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova să facă publice rapoartele financiare privind modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor la asigurarea obligatorie de asistență medicală.
Deși se adună mai mulți bani în sănătate, calitatea serviciilor este deplorabilă

 

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) precizează că doar angajații și patronii contribuie la acest fond cu 9% lunar, bani care sunt alocați ulterior prestatorilor de servicii medicale pentru acordarea asistenței medicale populației.

Directorul PAS, Ghenadie Țurcanu, a declarat în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova că, deși în fiecare an se acumulează tot mai mulți bani publici în sănătate (peste șase miliarde de lei în 2017), calitatea serviciilor medicale prestate nu devine mai bună, iar oamenii nu știu pentru ce au fost cheltuiți banii lor. Din contra, domeniul stagnează, iar încrederea populației în acest sistem, conform sondajelor, este în cădere liberă. Cu toate că există o listă impresionantă de servicii medicale de care pot beneficia persoanele asigurate, 70 la sută dintre moldoveni cred că nu merită să dai atâția bani de polița de asigurare medicală.

Ghenadie Țurcanu susține că Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a constatat că nici CNAM și nici prestatorii de servicii medicale nu prezintă public niciun raport financiar detaliat al veniturilor și cheltuielilor pentru serviciile prevăzute în contractele de acordare a asistenței medicale.

,,Astfel, noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem expres ca rapoartele financiare ale CNAM și ale prestatorilor de servicii medicale, privind cantitatea serviciilor, sumele alocate și cheltuite, să fie publicate pe pagina oficială web a CNAM și a instituțiilor medicale și farmaceutice. Or, banii sunt ai cetățenilor și nicidecum ai autorităților și instituțiilor. Din acest motiv, cerem responsabilizarea CNAM și a prestatorilor de servicii medicale în asigurarea transparenței cheltuirii banilor publici, destinați prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Mai mult, autoritățile publice sunt obligate să ofere informații despre cheltuirea acestor bani publici oricărui cetățean al statului Republica Moldova'', a mai spus Ghenadie Țurcanu.

Fluxul de știri
0