Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Europenii consideră că SUA, nu Rusia, influențează alegerile din alte țări

© Sputnik / Максим Блинов / Trecere la banca de fotografiiФлаг Соединенных Штатов Америки
Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De această părere sunt 43 la sută dintre francezi și tot atâția polonezi, 41 la sută dintre germani și o treime dintre cei chestionați în Marea Britanie (33%)

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Potrivit datelor unui sondaj recent, o bună parte dintre europeni consideră că anume SUA influențează procesele electorale din alte țări, dar nu Rusia.

De această părere sunt 43 la sută dintre francezi și tot atâția polonezi, 41 la sută dintre germani și o treime dintre cei chestionați în Marea Britanie (33%)

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Referendumul din Catalonia - un semnal pentru alte state

Pe de altă parte, mai puțin de o treime din locuitorii Europei continentale sunt de părerea că în alegeri se amestecă Rusia — 29% dintre polonezi, 28% dintre germani, 27% dintre francezi. Iar în Marea Britanie această opinie este împărtășită de aproximativ o cincime dintre respondenți (21%).

Totodată, în Marea Britanie este cel mai mare procentul celor ce consideră că Uniunea Europeană intervine în procesele electorale din alte țări: opinia respectivă este împărtășită de 18 la sută dintre britanici, în timp ce în Franța aceasta este susținută de 8% dintre respondenți, în Germania de 10%, iar în Polonia — de 12%.

Este curios faptul că, în toate țările, despre amestecul SUA în alegeri vorbesc cel mai frecvent tinerii (de până la 35 de ani) și persoanele cu studii superioare. De menționat că în Germania și Polonia au răspuns astfel mai mult de jumătate dintre tineri (55 și, respectiv, 51 de procente). Printre persoanele cu studii superioare această opinie este împărtășită de 53% dintre polonezi, 47% dintre germani, 46% procente dintre francezi și 34% dintre britanici.

© SputnikCare țări se implică în alegerile străine?
Care țări se implică în alegerile străine? - Sputnik Moldova
Care țări se implică în alegerile străine?

Sondajul a fost realizat pentru Sputnik de compania Ifop, în perioada 20 — 27 septembrie 2017, în Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia. La întrebarea „Dacă luăm în calcul influența politică și economică, precum și posibilitățile serviciilor speciale, care țară, în opinia Dvs., influențează asupra alegerilor din alte țări?", au răspuns 3228 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă, geografie. Marja de eroare în total pe țară constituie +/- 3,1%, cu o probabilitate a încrederii de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik Moldova este parte a unei agenţii de presă şi radio cu cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.

*Potrivit datelor Liveinternet pentru septembrie 2017.

Fluxul de știri
0