Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Focar de infecție într-un oraș din țară. Ministerul Sănătății convoacă o ședință

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mii de oameni sunt puși într-un mare pericol, după ce într-un oraș din Moldova a fost depistat un depozit neautorizat de deșeuri medicale

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. La Spitalul Raional din Anenii Noi au fost depistate mormane de deșeuri medicale, aruncate la întâmplare pe podeaua a două blocuri neutilizate. Epidemiologii bat alarma și anunță că acest depozit neautorizat, care încalcă toate normele în vigoare, este un focar de răspândire a infecțiilor.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat pe cazul dat și anunță o ședință de urgență a Consiliului de Sănătate Publică al raionului Anenii Noi, care va avea loc vineri, 13 octombrie. Viceministrul și medicul șef sanitar de stat, Aliona Serbulenco, a dat o dispoziție ca toate instituțiile medico-sanitare din țară să fie evaluate la componenta managementului deșeurilor medicale, în perioada 12-20 octombrie.

Persoane decedate de cancer pe strada unde s-a descoperit Cesiul - Sputnik Moldova
Video
Persoane decedate de cancer pe strada unde s-a descoperit Cesiul

În urma cercetării efectuată de specialiștii Ministerului Sănătății, s-a constatat că în curtea Spitalului Raional şi Punctului de Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească din Anenii Noi se află două blocuri ruinate, care cândva au fost parte componentă a Spitalului Raional. Din aceste două blocuri, unul se află în gestiunea spitalului, iar al doilea este în evidenţa Primăriei oraşului Anenii Noi. Deșeurile stocate sunt nu numai de proveniență medicală, dar și menajere, acumulate de mai mult timp.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății au constatat că administrația celor două instituții medicale nu a asigurat corespunzător managementul gestionării deșeurilor provenite din asistența medicală.

Potrivit Regulamentului privind gestionarea deşeurilor medicale, depozitarea deşeurilor se face în locuri special amenajate numite rampe de depozitare controlată. Construirea unor astfel de rampe impune luarea unor măsuri speciale de impermeabilizare pentru respectarea condiţiilor de igienă şi protecţie a mediului. Rampa de depozitare controlată trebuie să fie supravegheată pentru a nu permite accesul persoanelor care nu sunt implicate în gestionarea deşeurilor.

O atenţie deosebită trebuie să fie acordată modului de depozitare pe rampă a deşeurilor cu risc infecţios. Pentru această categorie de deşeuri sunt interzise procedeele de compactare după depunerea pe rampă. După compactare crește considerabil riscul de contaminare a factorilor de mediu: apă, aer, sol.

Fluxul de știri
0