Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit - Noi probleme pentru moldovenii din Marea Britanie

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaWorld's cities. London
World's cities. London - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O statistică publicată în paralel cu un important discurs al Theresey May evidențiază o creștere masivă a imigranților din România și Bulgaria, implicit și a moldovenilor cu cetățenie română

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Suntem foarte aproape de un acord asupra statutului cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit", a declarat ieri premierul britanic Theresa May în fața parlamentului de la Londra. Dar, imediat, premierul a revenit adaugând și posibilitatea "ca totuși un astfel de acord nu se va concretiza".

În acest caz, spune May, "executivul britanic va încerca să ajungă la înțelegeri separate cu statele UE", precizând însă, foarte intersant, "că orice acord trebuie să țină cont de principiul reciprocității", referindu-se, evident, la rezidenții britanici din țările UE.

În același timp, Oficiul Național de Statistică di Marea Britanie emite unele cifre care vizează imigrația provenită din Bulgaria și România. Cifrele arată că numărul românilor și bulgarilor rezidenți în Marea Britanie s-a dublat de la momentul luat ca referință — ridicarea restricțiilor de imigrare, fapt petrecut în ianuarie 2014.

"Aproximativ 413.000 de cetățeni din România și Bulgaria se aflau în Regatul Unit la sfârșitul lui 2016, de peste două ori mai mulți față de cei 186.000 înregistrați pe teritoriul britanic la sfârșitul lui 2013, arată datele publicate de ONS", transmite Agerpres.

Prin comparație — și aici putem face o legătură cu "reciprocitatea" Theresei May, chiar dacă aparent aceasta îmbracă doar forma juridică — numai 6.200 de cetățeni britanici sunt rezidenți în România și Bulgaria.

Alt capitol interesant în context este structura ocupațională a celor două grupuri naționale.

"Dintre imigranții apți de muncă, 211.200 lucrau (79%), în timp ce 11.500 erau șomeri (4%), 12.600 studiau (5%) iar 21.100 era inactivi din punct de vedere economic (12%)", precizează sursa menționată.

ONS prezintă și faptul că majoritatea emigranților din România și Bulgaria lucrează în construcții, în hoteluri și restaurante, administrație publică, sănătate și educație.

Am prezentat aceste cifre pentru că raportul foarte mare între imigranții români și bulgari față de cei britanici din respectivele țări membre sărace ale UE nu pare a fi fost expus doar ca o statistică. De menționat și faptul că presa britanică a preluat și a comentat aceste cifre.

Fluxul de știri
0