Incredibil: Afacerea care îţi aduce peste 400.000 de Lei la un hectar

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ai nevoie de un sol acid şi foarte acid, evitându-se solurile argiloase şi compacte, astfel încât producţia estimată poate ajunge la 8 - 12 tone pe an.

CHIȘINĂU, 9 oct — Sputnik. O afacere cu afine poate fi sursa unui profit anual de peste 400 de mii de lei la un hectar cultivat, iar producţia estimată poate ajunge la 8 — 12 tone de afine, relatează casepractice.ro

Afinele sunt tot mai căutate datorită gustului şi proprietăţilor terapeutice. O investiție într-o plantaţie de afine poate ajunge la 17.000 — 18.000 de euro pe hectar. Numai arbuştii costă aproximativ 12.000 de euro.

Cei care vor să aibă o plantaţie productivă trebuie să opteze pentru două-trei soiuri diferite de afin, pentru că planta reacţionează mai bine la o polenizare încrucişată. Afinul are nevoie de sol acid şi foarte acid. Se plantează toamna, în octombrie — noiembrie, şi primăvara, cât mai devreme în zonele mai secetoase şi până în aprilie în zonele mai umede.

"Se recomandă plantarea doar în zonele cu sursă de apă sigură pentru irigare, consumul de apă la hectar este de 40.000 — 50.000 litri de apă pe săptămână, în perioadele secetoase", spune Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor din localitatea Hida, judeţul Sălaj, România.

© RIA Novosti / Alexey Malgavko / Trecere la banca de fotografiiСбор черники в Омской области
Сбор черники в Омской области - Sputnik Moldova
Сбор черники в Омской области

Se recomandă instalarea unui sistem de irigare prin picurare cu posibilitate de ferti-irigare pentru crearea de condiţii optime nutriţiei plantelor şi menţinerea acidităţii solului.

Preţul unui kilogram de afine este de cel puţin 2 — 3 euro.

Începând din al treilea an, plantaţia intră pe rod calitativ cu o recoltă iniţială de aproximativ 1.500 — 2.000 kg/hectar de afine.

Fluxul de știri
0