Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Un jihadist a încercat să pătrundă în Moldova, dar iată ce a făcut SIS

© Sputnik / Miroslav RotariSIS
SIS - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de Informații și Securitate și Poliția de Frontieră anunță că au împiedicat pătrunderea în Republica Moldova a unui tunisian care în legătură cu grupări jihadiste teroriste.

CHIȘINĂU, 09 oct — Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate anunță că, în comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, a contracarat o tentativă de pătrundere pe teritoriul Republicii Moldova a unui cetățean străin, originar din Tunisia, care s-a legitimat cu acte de identitate ale unui stat din Uniunea Europeană și care este suspectat de conexiuni cu filiere jihadiste internaționale.

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Bărbatul, în vârsta de 33 de ani, a încercat să traverseze frontiera de stat prin punctul de trecere „Sculeni", având drept itinerar Republica Moldova — Ucraina — Federația Rusă — Kazahstan — China, punctul final de destinaţie fiind regiunea autonomă din China, Xijiang.

Ofițerii de investigații ai SIS au depistat la tunisian un șir de elemente ce confirmă viziunile radicale ale persoanei, inclusiv materiale şi dispozitive informaționale cu caracter extremist islamic. Totodată, în bagajele acestuia au fost depistate obiecte ce facilitează staționarea persoanei pe timp de noapte în câmpuri deschise şi regiuni forestiere, precum şi parcurgerea pe jos a distanțelor lungi.

Палаточный лагерь для мигрантов в Москве - Sputnik Moldova
Societate
Legea care deschide cutia Pandorei: Undă verde pentru imigranți

Reieşind din eventualele riscuri cu caracter terorist şi din raţionamente de securitate generate de prezența cetățeanului străin pe teritoriul Republicii Moldova, acesta a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 15 ani.

Bărbatul a fost escortat către statul partener din Uniunea Europeană şi deferit organelor abilitate, în conformitate cu procedurile şi standardele internaționale. Individul suspectat de relații cu structurile jihadiste a fost predat partenerilor din Uniunea Europeană în urma acțiunilor comune ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ale Biroului Migraţie şi Azil al MAI.

Autor: Angela Covalciuc

Fluxul de știri
0