Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motiv de sărbătoare pentru zeci de mii de moldoveni. Iată de ce!

© Photo : episcopia-ungheni.mdÎntâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2017
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi aproape 100 de mii de moldoveni își sărbătoresc ziua numelui. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe sfântul Serghie de Radonej, ocrotitorul Rusiei

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Astăzi biserica îl cinstește pe Sfântul Serghie de Radonej, făcătorul de minuni. Sfântul Serghie este cel care a reînviat monahismul isihast în Rusia. Sfântul Serghie de Radonej și-a început viața monahală ca pusnic, însă, în urma insistentelor celor care s-au strâns în jurul lui, a acceptat să le devina părinte duhovnicesc — stareț.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna octombrie

În anul 1355, Sfântul Serghie a introdus o rânduiala de organizare în mănăstire, lucru ce a dus la dezvoltarea rapida a acesteia. Tot atunci apar și multe dintre clădirile mănăstirii, precum trapeza și brutăria. Rânduiala Sfântului Serghie a fost preluata de mai bine de 400 de mănăstiri din întreaga Rusie, mănastiri înființate de către ucenicii acestuia, printre care mănăstirile Solovky, Kirilov, și Simonov.

Sfantul Serghie l-a binecuvântat pe Dmitri Donskoi înainte de importanta luptă de la Kulikovo (1380) împotriva tătarilor, trimițând chiar doi dintre monahii săi pentru a-l ajuta cu rugăciunea. Lupta s-a încununat cu succes, însă mănăstirea nu a scăpt de incendiere în anul 1408, când o unitate tătară a trecut prin zonă.

Calendar Creștin Ortodox pe anul 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017

Mănăstirea Sfânta Treime a fost înființată în anul 1345 de către Sfântul Serghie de Radonej (1322-1392), un călugăr deosebit de cinstit de popor. Inițial, mănăstirea a început ca o simpla bisericuță de lemn într-o zonă mai izolată de lume, însă, în scurt timp, aceasta a început să se dezvolte simțitor. El a fost declarat sfântul ocrotitor al Rusiei în anul 1422. În același an, sfintele sale moaște au fost depuse în prima biserică de piatră a mănăstirii — Biserica Sfânta Treime — construită de către un grup de monahi sârbi care au găsit adăpost în mănăstire, dupa Batalia din Kosovo.

© Sputnik / Алексей Варфоломеев / Accesați arhiva multimediaSfântul Nicolae și Sfântul Serghie de Radonej
Sfântul Nicolae și Sfântul Serghie de Radonej - Sputnik Moldova
Sfântul Nicolae și Sfântul Serghie de Radonej

În Republica Moldova astăzi peste 100 de mii de moldoveni își sărbătoresc onomastica. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Populaţiei sunt peste 39 de mii de persoane care poartă numele Sergiu, și aproape 65 de mii cu numele Serghei.

Fluxul de știri
0