Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit pentru abolirea armelor nucleare

© AFP 2024 / Britta Pedersen / dpaАктивисты ICAN в Берлине
Активисты ICAN в Берлине - Sputnik Moldova
Abonare
În 2016 Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru contribuția la rezolvarea războiului civil de peste 50 de ani din țara sa.

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace 2017 este Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), informează Sputnik Belarus.

Premiul Nobel - Sputnik Moldova
Istorie și actualitate: Totul despre Premiul Nobel

Premiul Nobel pentru Pace este decernat din 1901, conform testamentului lăsat de Alfred Nobel, cel care a instituit Premiul. Numele laureatului este făcut public la Oslo (Norvegia) și poate fi decernat atât oamenilor politici, cât și activiștilor și organizațiilor internaționale.

Premiul pe anul 2017 a fost atribuit Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) — o coaliție de sute de organizații civice din toate țările lumii.

Potrivit Comitetului Nobel, în anul trecut ICAN a depus eforturi considerabile pentru interzicerea armelor nucleare, pentru a atrage atenția asupra consecințelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare și pentru eforturile sale inovatoare în obținerea interzicerii printr-un tratat a unor astfel de arme".

Reprezentantul Comitetului Nobel a făcut apel către toate țările să susțină activitatea ICAN. La Oslo s-a vorbit în mod special de Coreea de Nord și de testările ei nucleare.

Printre presupușii nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace au fost Angela Merkel, Papa Francisc și ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, care a fost asasinat, precum și alți activiști și organizații.

Fluxul de știri
0