Avertizarea medicilor: Ce boli grave rişti dacă sari peste micul dejun

© Photo : PixabayEnglish breakfast
English breakfast - Sputnik Moldova
Abonare
Un studiu recent publicat în revista Colegiului American de Cardiologie arată la ce riscuri se expun cei care obişnuiesc să sară peste micul dejun. Avertismentul specialiştilor

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Noul studiu publicat în revista Colegiului American de Cardiologie arată că persoanele care sar micul dejun riscă să dezvolte ateroscleroza, boală determinată de acumularea de grăsimi şi colesterol în şi pe pereţii arterelor, scrie Sputniknews.com.

Care sunt produsele consumate cel mai des în Moldova - Sputnik Moldova
Topul principalelor produse alimentare consunate de moldoveni

Oamenii de ştiinţă din Madrid au adunat informaţii despre dietele a mai mult de 4.000 de bărbaţi şi femei care nu sufereau de nicio boală cardiovasculară sau renală cronică. Participanţii la studiu au fost rugaţi să completeze chestionare pe computer, iar cercetătorii au analizat răspunsurile pentru a calcula ce procent din consumul zilnic de energie al voluntarilor provenea de la masa de micul dejun.

Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri: cei care consumă dimineaţa alimente reprezentând mai puţin de cinci procente din cantitatea de energie zilnică (cei care sar peste micul dejun şi beau doar cafea sau alte băuturi), cei care consumă dimineaţa alimente reprezentând mai mult de 20% din cantitatea de energie zilnică (cei care mănâncă un mic dejun consistent) şi cei care mănâncă la micul dejun alimente reprezentând între cinci şi 20% din consumul lor zilnic (cei care mănâncă un mic dejun care le oferă un aport scăzut de energie).

В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Societate
Produse alimentare periculoase, depistate în şcoli şi grădiniţe

Cercetătorii au constatat că 69,4 la sută dintre participanţi erau în categoria celor care iau un mic dejun cu un aport scăzut de energie, în timp ce 27,7 la sută se încadrau în grupul celor care mănâncă un mic dejun consistent. Doar 2,9 la sută făceau parte din categoria celor care sar micul dejun.

Rezultatele studiului arată că persoanele care iau un mic dejun care le aduce un raport scăzut de energie sau cei care sar micul dejun prezintă un risc mai mare să dezvolte ateroscleroza. În plus, cei care trec peste micul dejun sunt mai susceptibili de a fi hipertensivi şi supraponderali şi de a avea tensiune arterială mai mare, niveluri mai ridicate ale glucozei şi ale lipidelor în sânge — aceştia fiind factorii de risc care pot duce la boli de inima.

„Persoanele care sar peste micul dejun nu numai că mănâncă târziu şi neregulat, dar au şi un stil de viaţă nesănătos", a declarat Valentin Fuster, co-autor al studiului şi directorul institutului „Mount Sinai Heart" din New York şi al unui institut de cercetări privind bolile cardiovasculare din Madrid (CNIC).

Fluxul de știri
0