CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Peste 840 de persoane rănite într-o singură zi, zeci de arestări — și asta numai în Barcelona. Sunt cifre care amintesc — dar și anunță perioade dificile. Catalinia s-a ridicat din mai multe motive, de la cele economice până la unele de ordin național, etnic, de la cele care par absurde până la unele, în fine, mai de înțeles. Dar, deasupra oricăror vorbe, rămân imaginile.
Oameni acoperiți de bandaje însângerate, alții cu plăgi deschise, cu sângele șiroind — asemenea imagini s-au putut vedea ieri pe străzile unui dintre cele mai frumoase și bogate orașe europene, Barcelona.
O altă imagine care poate fi descrisă ca o pagină rușinoasă pentru Spania, dar și pentru Europa, este a trupelor speciale, parcă scoase de filme SF, bătând populația. Asta în condițiile în care nu s-au înregistrat încăierări cu forțele de ordine, așa cum se întâmplă la meciurile de fotbal, de exemplu.
Peste toate însă, împiedicarea referendumului ridică un mare semn de întrebare — ce trebuie să se respecte mai întâi — legea, care este o emanația a opțiunii populare, sau opțiunea populară, ca atare? Când și cine stabilește existența procesului democratic? Gloanțe (de cauciuc) și bătăi la sânge contra voturilor… ceva nu e în ordine, chiar de loc!
Comunitatea internațională — cei care dețin arma sancțiunilor, dar și alte arme — au aplicat dubla măsură, iar de aici poate că și provine impasul de astăzi. Cazul Yugoslaviei a fost judecat în favoarea secesiunii, mai noi se încurajează și separarea Kosovo, pe când cazul Donbas și Crimeea este… altceva. Ori, în ambele zone etnic ruse au fost și observatori internaționali la referendum — și nu s-au înregistrat violențe.
Nu doresc și nu am pretenția să expun o opinie concluzivă asupra a ceea ce se întâmplă în Calaloni, dar sunt chestiuni care merită ridicate. Doar cu politica struțului nu se rezolvă problemele, ci se cronicizează, spre o acutizare garantată.
Am preferat să prezint câteva imagini video ale unei situații care nu poate fi ascunsă sub preș. Unde și cum poate reapare? Oriunde nu există suficientă luciditate — așa cum nu a existat în mintea lui Mariano Rajoy, cel care s-a jucat aiurea cu un demers populist — și iată unde s-a ajuns.