Din 1 octombrie, urmează un val de scumpiri în lanț

© Sputnik / Rodion ProcaПрилавки магазинов
Прилавки магазинов - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora, în România, din 1 octombrie. Potrivit digi24, aceste majorări vor produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh.

Корзина с покупками в супермаркете - Sputnik Moldova
Prețurile au luat-o razna: Ce s-a scumpit în Moldova

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

Guvernul de la București a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. 

Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze și carburanți — sunt folosite în masă și duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.

Este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară. Produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.

Fluxul de știri
0