Ecologiștii: Când vor ajunge în Moldova gazele toxice de la explozia din Vinița

© REUTERS / Gleb GaranichExplozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina
Explozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina - Sputnik Moldova
Abonare
Există sau nu o amenințare reală pentru Republica Moldova odată ce distanța de la Vinița la Chișinău este de doar 300 de kilometri.

CHIȘINĂU, 27 — Sputnik. Direcția vântului și condițiile meteorologice nu favorizează răspândirea gazelor toxice rezultate din explozia ce a avut loc la depozitul de muniții din orașul Kalinenkova, susțin ecologiștii moldoveni.

Ei spun că deocamdată norul enorm de gaze toxice care s-a creat deasupra deflagrației nu are șanse să se abată asupra țării noastre.

Vom menționa că deflagrația a avut loc marți, 26 septembrie, la ora 22:00. Exploziile și flăcările sunt atât de puternice încât autoritățile au început evacuarea locuitorilor satelor din preajmă și orașului Kalinenkova. Au fost mobilizați angajații poliției din regiunile Vinița, Jitomir și Hmelnițk.

© Photo : dsns.gov.uaExplozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina
Explozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina  - Sputnik Moldova
Explozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina

Unii observatori au temerea că deflagrația ar putea avea un impact nefast asupra mediului ambiant dat fiind că au sărit în aer proiectile pentru sistemele de rachete Smerci, Uragan și Grad.

© REUTERS / Yurii BasiukExplozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina
Explozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina  - Sputnik Moldova
Explozie la depozitul de muniții din Kalinovka, Ucraina

"Dacă acum, la locul exploziei, vântul ar bate în direcția nord-vest, atunci nourul de fum produs de exploziile și flăcările de la depozitul din Vinița ar ajunge deasupra raioanelor de nord ale Republicii Moldova. Dar și acest nor nu este foarte periculos, nu conține elemente toxice și el nu se poate răspândi mai departe de 10 km de la locul deflagrației", a declarat pentru Sputnik Moldova ecologistul Vladimir Garaba.

Fluxul de știri
0