Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În curând trecem la ora de iarnă. Pericole majore: de la astenie la suicid

© Sputnik / Саид Царнаев / Accesați arhiva multimediaCeas, lună plină, Groznâi
Ceas, lună plină, Groznâi - Sputnik Moldova
Abonare
Într-o lună vom trece la vremea de iarnă, când vom schimba acele ceasornicelor cu o oră în urmă, adică într-o zi vom dormi cu o oră mai mult.

CHIȘINĂU, 27 — Sputnik. Anul acesta, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă va avea loc în noaptea de dintre 28 și 29 octombrie, sâmbătă spre duminică. Schimbarea orei se va face astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2017 va deveni ora 3:00.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Peste 100 de țări din lumea întreagă trec de la ora de vară la cea de iarnă.

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit.

Pentru cei care au probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mult mai serioase. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit cyd.ro, trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

Studiile cercetătorilor au evidențiat o serie de efecte negative ale trecerii la ora de iarnă, printre care se numără:

— irascibilitatea, tulburările de somn și creșterea nivelului de stres

— perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizați și să ne dozăm energia corespunzător

— instalarea asteniei de toamnă.

Fluxul de știri
0