Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Înălţarea Sfintei Cruci - ce nu e bine să faci în această zi

© Sputnik / Варвара Гертье / Accesați arhiva multimediaГорода России. Нижний Новгород
Города России. Нижний Новгород - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, pe 14/27 septembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci - află ce nu e bine să faci în această zi

CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. Miercuri, creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine. Biserica a rânduit zi de post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Golgota.

În această zi, nu este bine ca creștinii să acorde atenție superstițiilor populare precum că nu au voie să consume usturoi, nuci, prune sau castraveți, adică acele fructe sau legume ale căror miez se aseamănă cu o cruce. Acestea nu au nici o legătură cu învățătura Bisericii Ortodoxe.

Архивное фото праздничного богослужения в день Рождества Пресвятой Богородицы - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna septembrie

Trebuie să știm că în această zi sărbătorim aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, eveniment care a avut loc la 14/27 septembrie în anul 335.

Tot în această zi, în anul 629, a fost adusă Sfânta Cruce de la perșii păgâni, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost descoperită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci.

Potrivit Tradiției, pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să poată fie văzută de tot poporul. Ulterior, când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia și s-a aflat acolo timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

Ea rămâne în veci cel mai sfânt Altar al celei mai înalte Jertfe: dumnezeiasca Jertfă a Răscumpărării lumii întregi şi a noastră, a tuturor, o dată pentru totdeauna. Acestei Cruci prin care se arată „puterea lui Dumnezeu" ne închinăm spunând: „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim".

Fluxul de știri
0