Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În final, Ucraina și-a bătut joc de România și Ungaria

© Photo : www.presidency.roÎntrevedere cu președintele Ucrainei domnul Petro Poroșenko
Întrevedere cu președintele Ucrainei domnul Petro Poroșenko - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kievul sfidează criticile și cererile Bucureștiului și Budapestei, urmează reacții ale țărilor europene, situația devine încordată

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Nici reacția radicală a Budapestei, nici toleranța Bucureștiului nu l-au putut determina pe președintele de la Kiev, Petro Poroșenko să nu promulge noua lege a educației prin care nu se respectă dreptul minorităților la învățământ în limba maternă.

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Politică
Băsescu îl atacă pe Iohannis în problema școlilor românești

Așa zisa reformă duce la închiderea școlilor cu predare în limbile minorităților, mai multe state exprimându-și dezacordul.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că această lege "va limita drastic accesul minorităților la educație în limba lor maternă". Klaus Iohannis a anulat în semn de protest vizita prezindențială la Kiev, informându-l personal pe Poroșenko că este vorba de un demers de protest față de atitudinea neprietenoasă a Ucrainei.

Într-un comunicat transmis după promulgarea legii, președinția ucreineană spune că "legea asigură egalitatea șanselor pentru toți".

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Cristoiu: Tăcerea României în privința Ucrainei - „Slugărnicie față de Occident”

"Legea garantează fiecărui absolvent cu diplomă bune capacități lingvistice esențiale pentru o carieră reușită în Ucraina", se menționează în comunicat. "Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine", se precizează în comunicat.

Prin acest comunicat, Petro Poroșenko demonstrează că ignoră observațiile țărilor UE — dar chiar și sfidează orice critică adusă intențiilor nedemocratice ale Kievului.

Ungaria a anunțat că va bloca toate inițiativele europene ale Ucrainei, sunt de așteptat reacții concrete din partea Româniai și Poloniei. Mai mulți comentatori au apreciat că actuala formă a legislației învățământului este mai nedemocratică decât sistemul educațional din perioada URSS.

Fluxul de știri
0