Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Germania: Angela Merkel a câștigat alegerile! Temeri și amenințări

© AP Photo / Michael ProbstAfD-Unterstützer während Rede der Bundeskanzlerin Angela Merkel (Archivbild)
AfD-Unterstützer während Rede der Bundeskanzlerin Angela Merkel (Archivbild) - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul cancelarului Merkel a câștigat alegerile parlamentare, iar formaţiunea Alternativa pentru Germania s-a plasat pe locul trei. Consiliul Evreilor: este "cea mai mare provocare"

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. "Germania se confruntă cu cea mai mare provocare a sa de la nașterea Republicii Federale, în 1949, odată cu intrarea în Parlament a dreptei naționaliste", anunță Consiliului Central al Evreilor din Germania într-un comunicat de presă.

Comunicatul se referă la urcarea pe locul trei a partidului naționalist AfD (Alternativa pentru Germania) — "Un partid, care tolerează în rândurile sale idei de extremă dreapta și care denigrează minoritățile din țara noastră", susține în comunicatul său Consiliului Evreilor.

Alegerile au fost câștigate de partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Merkel egalând astfel recordul lui Hetmut Kohl, de 4 mandate de cancelar. CDU (împreună cu partenerul bavarez CSU) au obținut 33% — scor considerat cel mai slab înregistrat vreodată de blocul electoral CDU-CSU.

Pe locul doi s-a situat SPD (Partidul Social-Democrat), de asemenea cu un scor considerat foarte slab, cu 20,5%, "cel mai slab rezultat după 1933", titrează presa germană, făcând referire la anul venirii la putere a lui Adolf Hitler.

Pe trei — surpriza! Formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD) de extrema dreaptă, a obţinut 12,6% din voturi. Presa menționează, tot legat de numele lui Hitler, că este pentru prima dată când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania, după 1945.

Partidul Democraţilor Liberi (FDP), de centru-dreapta, a obţinut de asemenea un scor mare, 10,8%.

Urmează stânga clasică — "Die Linke", partid tradițional care a primit 9,2% din sufragii.

Încheie clasamentul, formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga și libertarieni) a primit 8,9% din voturi.

Presa se întrece în aprecieri cu privire la intrarea "extremiștilor" în parlamentul federal, mai ales că au reușit această performanță și în cele locale. "Este cea mai mare provocare democratică de după 1949" sau "rușine pentru Germania" sunt comentarii apărute în presă.

Cel mai dur este comunicatul președintelui Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, care, chiar dacă a felicitat-o pe Angela Merkel și a numit-o "o veritabilă prietenă a Israelului și a poporului evreu", are cuvinte grele pentru opțiune electoratului german de dreapta:

"O mișcare reacționară rușinoasă, care reamintește ce e mai rău din trecutul Germaniei, va putea de acum să-și promoveze infamul program din Parlamentul german", cometat Lauder.

În schimb, AfD a primit felicitări de la naționalisții din Franța și Olanda, mult mai bine clasați în sondaje.

"Bravo aliaților noștri din AfD pentru acest scor istoric! Este un simbol al trezirii popoarelor europene", a scris Marine Le Pen, președinta Frontului Național, pe Facebook.

Deși Angela Merkel se delară mulțumită de rezultat, greutățile ei sunt majore — Martin Schultz, președintele SPD, a anunțat trecerea în opoziție, iar alcătuirea majorității în acest context este problematică.

Deocamdată Merkel inistă pe lângă Schultz, actual partener de guvernare, să revină asupra deciziei; în plus, este greu de crezut că social-democraților le va conveni să fie în opoziția dominată — ca interes mediatic cel puțin — de "extremiștii de la AfD.

Fluxul de știri
0