Aplicațiile militare „Dragon-2017”: de ce NATO tensionează voit situația

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaАртиллерийское орудие на церемонии приветствия многонационального батальона НАТО под руководством США в польском Ожише
Артиллерийское орудие на церемонии приветствия многонационального батальона НАТО под руководством США в польском Ожише - Sputnik Moldova
Abonare
Conform scenariului aplicațiilor militare „Dragon-2017”, unul dintre statele vecine pretinde la dreptul de a avea acces la resursele naturale ale Poloniei, iar aceasta apelează la ajutorul NATO; la manevre participă soldați din SUA, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Germania, Slovacia, Italia, Bulgaria, România, precum și Georgia și Ucraina.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. În Polonia începe faza activă a celor mai mari aplicații militare „Dragon-2017". În aceste manevre care vor continua până pe 29 septembrie vor fi atrase toate tipurile de forțe armate. Este planificată exersarea interacțiunii dintre forțele militare terestre, maritime și aviației, menționează Sputnik Letonia.

Pentru prima dată, la aplicațiile militare va participa un nou tip de trupe: Forțele de Apărare a Teritoriului. Viceministrul Apărării al țării, Mihail Dvorcic, a precizat pentru jurnaliști că respectivele Forțe vor „securiza teritoriul pistelor de decolare-aterizare și vor acționa în calitate de subdiviziuni care susțin acțiunile trupelor armate".

Viceministrul a comunicat că, potrivit scenariului aplicațiilor militare, una din țările vecine pretinde la dreptul de a avea acces la resursele naturale de pe teritoriul Poloniei și va „încerca să destabilizeze situația politică" și „să ocupe teritoriul disputat".

Scenariul presupune că, în cele din urmă, țara neprietenă din vecinătatea Poloniei se va hotărî să provoace un conflict armat, aplicând totodată metodele războiului hibrid. În această situație, Polonia recurge la ajutorul aliaților din NATO.

Între altele, în timpul aplicațiilor este planificată exersarea apărării unei zone de litoral, escaladarea unui obstacol acvatic, debarcarea trupelor. Conform datelor Ministerului Apărării al Poloniei, la manevre vor participa 17 mii de militari și 3,5 mii de unități de tehnică.

În afară de militarii polonezi, la aplicațiile militare vor participa aliații Poloniei din NATO: militari din SUA, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Germania, Slovacia, Italia, Bulgaria, România, precum și Georgia și Ucraina.
Fluxul de știri
0