Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Problema școlilor românești din Ucraina: Kievul îi răspunde lui Iohannis

© Photo : www.presidency.roÎntrevedere cu președintele Ucrainei domnul Petro Poroșenko
Întrevedere cu președintele Ucrainei domnul Petro Poroșenko - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat la decizia președintelui României de a-și contramanda vizita oficială la Kiev după ce Rada Supremă a votat o lege ce prevede lichidarea treptată a școlilor cu predare în limba română.

CHIȘINĂU, 24 sept — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a-și contramanda vizita în Ucraina, care urma să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Iohannis a luat această decizie ca răspuns față de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a învățământului.

Diplomatul ucrainean și-a exprimat dezamăgirea de gestul șefului statului român.

"Regretăm că partea română nu vrea un dialog între liderii. Discursurile politice interne nu trebuie să afecteze relațiile noastre bilaterale", a declarat Pavlo Klimkin.

În același timp, potrivit părții ucrainene, în nota primită de la București nu e vorba de anularea vizitei, ci de contramandarea ei.

"E o decizie care aparține exclusiv părții române", a declarat ministrul ucrainean de Externe.

În ciuda deciziei lui Klaus Iohannis, diplomația ucraineană declară că speră la continuarea dialogului.

"Reconfirmăm interesul pentru continuarea dialogului constructiv și ne așteptăm ca el să continue și în viitorul apropiat ", a adăugat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, 21 septembrie, că își contramandează vizita care urma să aibă loc la Kiev, la sfârșitul lunii septembrie. Într-un dialog cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, șeful statului roman și-a exprimat nemulțumirea față de noua redacție a legii învățământului. Discuția a avut loc în cadrul unei întâlniri în marja Adunării Generale a ONU la New York.

"I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română", a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.

Fluxul de știri
0