Potrivit șefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie, Ion Ilieș, documentul prevede schimbul de date, de programe și de experiență între cele două instituții de la Chișinău și București. Ilieș a menționat că în cei zece ani de la semnarea primului memorandum până în prezent, România a donat Republicii Moldova trei stații seismice digitale și alte echipamente valoarea lor fiind de peste un milion șapte sute de mii de lei, sumă care depășește cu mult alocările anuale din partea bugetului de stat pentru Institutului de Geologie și Seismologie.
Până a primi suport din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la București, specialiștii moldoveni erau nevoiți să folosească rigla și lupa și să înregistreze datele pe hârtie. Astfel obțineau datele despre un seism în decurs de jumătate de oră. Azi însă, grație sistemelor digitale, ei obțin aceste date în cinci minute.
De cealaltă parte directorul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, Constantin Ionescu, spune că scopul extinderii acestei colaborări nu este doar pentru a monitoriza efectele cutremurelor ce au loc în zona Vrancea și cum ele se răsfrâng asupra Republicii Moldova, dar și pentru a putea efectua cercetări științifice și pentru a dezvolta instrumente de intervenție rapidă în cadrul producerii unui cutremur in Vrancea. Deoarece, spune Ionescu, Republica Moldova poate fi afectată la fel de mult ca România în cadrul producerii unui cutremur vrâncean.