Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Isprava lui Chirtoacă. Ce a făcut liberalul pe pragul casei sale - FOTO

© SputnikDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Aflat în arest la domiciliu, primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, se pare că are timp berechet pe care îl irosește cum vrea

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Primarul suspendat al municipiului Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, nu-și poate reveni după decizia pe care a luat-o Consiliul Municipal Chișinău prin care a fost stabilită data referendumului de revocare a acestuia din funcția de primar. 

Aflat în arest la domiciliul din comuna Colonița, lui Chirtoacă îi vin în cap diferite idei năstrușnice. Una dintre acestea este scrierea cu vopsea pe pragul casei a următoarei fraze: ”Referendumul. Nu trece pragul!”. 

© Facebook / Dorin Chirtoacă”Opera” lui Dorin Chirtoacă
”Opera” lui Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
”Opera” lui Dorin Chirtoacă

CMC a decis în cadrul ședinței de marți, 12 septembrie, că în data de 19 noiembrie va fi organizat referendumul local în care chișinăuieni vor fi invitați să voteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău. 

Propunerea a fost înaintată de fracțiunea PSRM în CMC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău și a fost susținută de toți aleșii locali, cu excepția a 12 liberali.

Curtea de Apel Chișinău a admis, la 27 aprilie, cererea prezentată de consilierii PSRM cu privire la organizarea unui referendum local la care locuitorii municipiului Chișinău vor fi invitați să răspundă dacă mai vor sau nu ca funcția de primar în Capitală să fie ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă. Prin decizia sa, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani, din 4 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea socialiștilor.

Decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători.

În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor ar putea fi organizate alegeri locale noi.

Fluxul de știri
0