Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important în Moldova. Au intrat în vigoare noile reguli vamale

© Sputnik / Мирослав РотарьТаможня
Таможня - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Vamal se aliniază celor mai bune practici internaționale în domeniul administrării vamale, prin simplificarea și digitalizarea procedurilor aferente procesului de vămuire

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Serviciul Vamal anunță despre aplicarea procedurii de perfectare electronică a mărfurilor aflate în regim vamal de tranzit. Modificările au fost operate printr-un ordin instituțional și au intrat în vigoare la data de 8 septembrie.

O angajată a serviciului vamal ucrainean verifică pașapoartele concetățenilor săi la trecerea frontierei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenție moldoveni. Se schimbă regulile de intrare în Ucraina

”Inițial, procedura urmează a fi implementată în regim de testare la patru posturi vamale: Chișinău 3 (Petricani), Sculeni, Otaci și Cahul, iar începând cu 1 octombrie, va fi extinsă pentru toate posturile vamale”, precizează instituția într-un comunicat de presă. 

Prin implementarea acestui concept, Serviciul Vamal se aliniază celor mai bune practici internaționale în domeniul administrării vamale, prin simplificarea și digitalizarea procedurilor aferente procesului de vămuire.

Potrivit datelor deținute, anual sunt perfectate peste 150 mii de tranzacții în procedura T1, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare pentru completare, tipărire, depunere și perfectare, dar și stocarea unui volum considerabil de declarații pe suport de hârtie la posturile vamale.

Eliminarea documentelor pe suport de hârtie va reduce semnificativ durata de vămuire și staționare în punctele de trecere a frontierei, precum și va diminua cheltuielile suportate de către agenții economici pentru achitarea serviciilor de brokeraj.

Totodată, aplicarea perfectării electronice va permite monitorizarea în regim on-line a tuturor operațiunilor de tranzit și respectiv, transparentizarea acestora, fiind astfel excluse eventualele riscuri de corupție.


Fluxul de știri
0