Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Guvernul Filip nu a fost demis noaptea trecută

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut vineri declarații de presă în legătură cu conflictul dintre Președinție și Guvern din cauza participării militarilor moldoveni la exerciții în afara țării

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Igor Dodon a declarat că dacă în țara noastră ar fi funcționat sistemul constituțional prezidențial, atunci ieri seara Guvernul condus de Pavel Filip ar fi fost demis prin decret prezidențial.

LIVE: Briefingul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon - Sputnik Moldova
Video
Briefingul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon

Igor Dodon a criticat dur Guvernul actual pentru că a încercat să eludeze prevederile constituționale, care prevăd că în țara noastră comandantul suprem al armatei este președintele.

În acest context, Dodon a subliniat că va insista asupra referendumului de revizuire a Constituției, în vederea oferirii de împuterniciri suplimentare președintelui.

Vorbind despre intenția Executivului de a trimite militari în Ucraina la un exercițiu militar, Dodon a subliniat că este un pas riscant, deoarece în țara vecină e război și există riscul unei provocări, cu urmări imprevizibile.

Totodată, Dodon a subliniat că statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova nu permite ca țara noastră să facă jocuri militare nici cu Estul și nici cu Vestul.

„Interesul guvernării este să facă pe plac SUA și NATO. În ultima vreme urmărim mai multe acțiuni îndreptate contra Rusiei și în favoarea Vestului. Acest partid nu are șanse să învingă la alegerile parlamentare și de aceea caută să obțină susținerea Occidentului", a spus Dodon.

Fluxul de știri
0