Savanții în alertă: Cea mai puternică erupție solară din ultimii 12 ani

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaСерфинг на Камчатке
Серфинг на Камчатке - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință prezic o furtună geomagnetică puternică după explozia solară din 7 septembrie

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Exploziile solare continuă, însă nici una nu a provocat o ejecție de masă coronară atât de masivă precum erupția X9 care a avut loc miercuri, comunică RIA Novosti.

Explozia solară care s-a produs miercuri este cea mai puternică din ultimii 12 ani, fiind apropiată de gradul maxim X9,3. Ultima erupție cu o putere similară a fost înregistrată pe 7 septembrie 2005.

Кадры падения метеорита в Хакасии - Sputnik Moldova
Video
Imaginile meteoritului incandescent, în cădere de-asupra orașului

„Pata solară AR2673 a rămas activă pe data de 7 septembrie, producând trei explozii de clasa M și încă una de clasa X”, potrivit sursei.

Se menționează că nici o esplozie produsă pe 7 septembrie nu a generat o ejecție de masă coronară atât de masivă precum erupția X9. În consecință, ar putea fi perturbate nesemnificativ comunicațiile radio de înaltă frecvență pe suprafața Terrei orientată către soare, precum și comunicațiile cu frecvență joasă utilizate pentru navigație.

Totodată, ejecția de masă coronară provocată de erupția X9 atins deja Terra, mai devreme decât s-a estimat inițial.

Furtuna geomagnetică puternică ia amploare pe măsură ce câmpul magnetic al Terrei opune rezistență.

În afară de aceasta, aurora generată de explozia solară a fost atât de puternică, încât a putut fi observată până în statul american Arkansas.

Fluxul de știri
0