Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020

© Sputnik / Miroslav Rotariпоследний звонок 2017
последний звонок 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Toate școlile cu predare în limba română din Ucraina urmează să fie lichidate până în anul 2020

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Ucraina va lichida toate școlile cu predare în limba română până în anul 2020, conform noilor modificări, efectuate recent de Rada Supremă de la Kiev la legea educației. Noua redacție presupune o treptată ucrainizare forțată a instituțiilor preșcolare și școlare.

Din anul 2018 va fi permisă existența în ciclul primar a claselor cu predare în limba minorităților etnice, iar începând cu clasa a 5-a învățământul va fi efectuat doar în limba ucraineană.

Legea face o excepție pentru "etniile băștinașe" și „minoritățile etnice", cărora li se va permite înființarea unor clase separate în limbile naționale, în cadrul școlilor ucrainene. De asemenea, după anul 2020, educația în limba română ar putea fi permisă doar în unele grupuri separate în cadrul instituțiilor preșcolare ucrainene.

În același timp, noua lege va permite etnicilor români să studieze în limba maternă câteva discipline "în limbile oficiale ale Uniunii Europene", printre care și limba română.

Această prevedere a nemulțumit deputații partidului naționalist Svoboda, care consideră permiterea predării disciplinelor în unele limbi oficiale ale Uniunii Europene ar putea contribui la formarea unor focare de separatism.

"Ați indicat "limbile Uniunii Europene". Știți ce limbi ale Uniunii Europene ne destramă țara? Credeți că avem probleme doar în regiunile din Est? Oare nu avem probleme și în alte regiuni? Iată de ce ar trebui să indicați doar limba engleză", a declarat deputatul Nikolai Levcenko, însă amendamentul lui a fost respins de Rada Supremă.

Potrivit portalului Bucpress, comunitatea românească din Ucraina și-a declarat deja nemulțumirea față de legea adoptată de Parlamentul de la Kiev, mai ales "în contextul „încălzirii” relațiilor bilaterale româno-ucrainene și sprijinului acordat de București statului vecin și prieten – Ucraina".

Românii din Ucraina au semnat un Apel către șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară, anunță sursa citată.

Românii vor putea studia în limba maternă conform regulilor vechi până pe 1 septembrie 2020. În prezent în Ucraina există 63 de școli cu predare în limba română.

Fluxul de știri
0