SUA renunță la acordul de liber schimb cu Coreea de Sud

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Abonare
SUA intenționează să denunțe acordul de liber schimb cu Coreea de Sud

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, le-a încredințat consilierilor săi demararea procesului de denunțare a acordului de liber schimb cu Coreea de Sud. Oficial, procesul de denunțare ar putea începe săptămâna aceasta, anunță publicația The Washington Post, cu referire la propriile surse.

Potrivit publicației, acesta va confirma intenția liderului american de a combate concurența neloială din partea unor state. În cazul în care Trump nu se va răzgândi, Acordul nu va mai fi funcțional începând cu martie 2018.

În același timp, potrivit publicației americane, consilierii au îndemnat președintele să renunțe la acest plan, care ar putea înrăutăți relațiile Washingtonului cu cei mai importanți aliați. Printre oponenții denunțării acordului sunt generalul Herbet McMaster, șeful Pentagonului James Mattis și șeful Consiliului Național Economic pe lângă Casa Albă, Gary Cohn.

Acordul cu privire la comerțul liber între cele două state, cunoscută drept KORUS, a fost încheiat în anul 2007. Documentul a intrat în vigoare în 2012. În urma schimburilor comerciale cu Coreea de Sud, deficitul bugetar al SUA a crescut de două ori.

Peste câteva zile de la inaugurare, Trump a semnat ordinul de ieșire a SUA din acordul transpacific (TTP), care prevederea un regim de comerț liber cu 12 state din regiunea pacifică.

Fluxul de știri
0