Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii despre operațiunea matinală a CNA. În joc sunt 3 milioane de lei

© Sputnik / Miroslav RotariНЦБК
НЦБК - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi directorii a două companii din Capitală ar fi prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Trei persoane: şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi reprezentanţii a doi agenţi economici au fost reţinuţi de procurori şi ofiţerii CNA într-un dosar de abuz de serviciu. 

Potrivit CNA, cei trei sunt bănuiţi că ar fi participat, concertat, la trucarea unor licitaţii publice, în urma cărora au fost achiziţionate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară.

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
Descinderi la Ministerul Justiției. Pe cine au reținut ofițerii CNA

Potrivit materialelor cauzei, în anul 2015, Inspectoratul Naţional de Probaţiune a organizat o licitaţie, în urma căreia a fost încheiat un contract cu o firmă de achiziţionare a 20 de echipamente electronice de monitorizare, la preţ de peste 23 de mii de lei unitatea. Peste aproximativ jumătate de an, instituţia achiziţionează suplimentar, de la aceeaşi companie, servicii de mentenanţă pentru echipamentul procurat, în valoare de 38,5 mii de lei, pentru monitorizarea a 7 subiecţi de probaţiune pe un termen de 30 de zile.

În pofida faptului că, după procurarea echipamentelor electronice de monitorizare, s-a stabilit ineficienţa acestora, brăţările fiind utilizate doar pentru 7 persoane, Inspectoratul Naţional de Probaţiune organizează, în 2016, o nouă licitaţie publică pentru cumpărarea a 115 echipamente de monitorizare electronică. Astfel, INP semnează un nou contract în sumă totală de peste 3 milioane de lei. 

”În urma investigaţiilor efectuate în cadrul cauzei, s-a constatat că licitaţiile publice, prin care au fost achiziţionate echipamentele menţionate, au fost mimate, fiind favorizat un agent economic. Din informaţiile operative, se cunoaşte că şeful interimar al INP şi directorul companiei câştigătoare sunt în relaţii de prietenie de mult timp, iar pentru a conferi licitaţiilor o alură legală au organizat participarea fictivă a unei alte companii din anturajul agentului economic câştigător, care, în final, a fost respinsă de comisie”, anunță CNA.  

Totodată, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că preţul de piaţă a celor 135 de echipamente de monitorizare, cumpărate în urma celor două licitaţii, este de doar 264 330 lei şi nu de 3 613 890 lei cât a fost plătit de Inspectoratul Naţional de Probaţiune. 

Fiind solicitat de anchetatori, reprezentantul companiei HK Moral Win International Electronics Limited a declarat că preţul unei brăţari este de 85 dolari, cu licenţă de utilizare pentru 12 luni a softului de 5 dolari per unitate.

”Astfel, prin acţiunile lor pretins ilegale, cele 3 persoane reţinute ar fi comis abuz în serviciu, prin care INP a fost prejudiciat cu peste 3 milioane de lei, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani”, constată CNA. 

Urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.


Fluxul de știri
0