Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul președinte al raionului Criuleni, trimis în judecată - detalii din dosar

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaСотрудник правоохранительных органов производит арест
Сотрудник правоохранительных органов производит арест - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii Anticorupție ai pus punct în dosarul în care este învinuit ex-președintele raionului Criuleni, Iurie Andriuţa, acesta urmând să compară în fața instanței

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. Potrivit Procuraturii, fostul Preşedinte al raionului Criuleni, Iurie Andriuţa, dar și administratorul Întreprinderii municipale "Edilitate Criuleni", vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru organizare şi, respectiv, complicitate la comiterea abuzului de serviciu, soldat cu prejudicierea intereselor publice în proporţii considerabile.

Sursa menționează că, în intervalul iulie 2015 — aprilie 2017, inculpatul, care exercita funcţia de Preşedinte al raionului Criuleni, le-a cerut tuturor conducătorilor instituţiilor de învățământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare de reparații și construcții să fie efectuate prin intermediul întreprinderii municipale "Edilitate Criuleni", fondată de către Consiliul raional.

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
De la premier, la șefi de agenție: Guvernul de după gratii al Republicii Moldova

Sursa notează că preşedintele raionului se implica inclusiv în alocarea de resurse financiare instituţiilor subordonate Consiliului raional pentru publicarea anunţurilor cu privire la organizarea unor proceduri de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi construcţii prin oferta cererilor de preţ. Cîştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie au fost desemnate firma „Crioleal-Com", condusă de fiul preşedintelui Consiliului raional (anterior condusă şi fondată de însuşi preşedintele raionului) şi Î.M. "Edilitate Criuleni" şi SRL,,Rioli" — condusă şi controlată de şeful Întreprinderii municipale.

Astfel, acţionând de comun acord şi în înţelegere prealabilă, prin intermediul ÎM "Edilitate Criuleni", inculpaţii au executat lucrări de construcţii şi reparaţii la în instituţiile subordonate Consiliului raional Criuleni, exagerând volumul şi costul lucrărilor. În total, potrivit estimărilor efectuate de specialiştii Inspecţiei de Stat în Construcţii, prin aceste acţiuni ilicite, interesele publice au fost prejudiciate cu 252 mii de lei.

Fostul Preşedinte al raionului şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Pentru cele incriminate, norma penală prevede amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Fluxul de știri
0