CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. Chirtoacă a decis să „spargă tăcerea" și să spună tot ce știe și ce crede despre „marcajul și denivelările de pe bd. Stefan cel Mare".
„Am observat că nu prea are cine răspunde și cum Chirtoacă-i de jină pentru toate, răspundem așa suspendați cum suntem" — astfel își începe Dorin Chirtoacă cea mai recentă epistolă publicată pe Facebook.
El a răspuns pe rând la două dintre marile îngrijorări ale chișinăuienilor.
Marcajul dispare văzând cu ochii
Potrivit lui Chirtoacă, explicația pentru marcajul ce nu se vede la fel de intens sau se șterge este următoarea: „pentru ca marcajul să se șteargă imediat după ce este aplicat sau după o săptămână, trebuie să fie diluat sau aplicat necorespunzător, adică la temperaturi scăzute mai puțin de 10-15 grade, primăvara sau toamna, si când e foarte umed".
Însă ceea ce se întâmplă azi în Capitală, potrivit primarului suspendat, e provocat de praf și de nimic altceva: „în cazul de față este vorba că pe marcaj se depune praf, precum și rămân urme de la cauciucurile automobilelor…".
Chirtoacă este convins că „marcajul nu se șterge, dar se murdărește".
El a explicat că doar atât vede din imagini, iar la fața locului nu merge pentru că nu are voie.
Problema denivelărilor
Dorin Chirtoacă a pus denivelările între ghilimele, adică sugerează că nu recunoaște că acestea sunt pe bulevardul Ștefan cel Mare, aproape reconstruit.
„Au apărut în mod evident de la căldură, atunci când la umbră erau aproape 40 de grade și asfaltul a început să se "topească", dar nu sub greutatea unui singur troleibuz (ca astfel s-ar topi toată strada), dar din cauza faptului că în stații se fac cozi de troleibuze și autobuze, mai ales pe bd. Stefan cel Mare și atunci sarcina asupra drumului crește exponențial, depășindu-i capacitatea portanta", a scris primarul suspendat.
În continuare, Chirtoacă sugerează că de vină sunt alții: „Antreprenorului oricum i s-a pus în vedere problema de acum câteva săptămâni, dar probabil ei vor spune ca au făcut conform proiectului, iar proiectantul va spune că a respectat normativele stabilite de stat, de Ministerul Construcțiilor, cu privire la capacitatea portantă a drumului și tipul de asfalt care trebuie folosit".
Ceea ce îi oferă lui Chirtoacă o rază de speranță este faptul că „Lucrările oricum nu a fost recepționate final, șantierul fiind pe răspunderea antreprenorului până la rezolvarea tuturor neconformităților".
Însă în linii generale Chirtoacă pare a fi mulțumit de calitatea reconstrucției bulevardului central și uită să-și amintească despre termenele în care acesta a promis că se vor încadra aceste lucrări.