Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog rus: Voronin este principalul vinovat de catastrofa din Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Воронин Vladimir Voronin
Владимир Воронин Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
PriPrincipala responsabilitate pentru starea de lucruri din Republica Moldova trebuie să o poarte Vladimir Voronin, astfel a comentat politologul rus Vladimir Bruter declarațiile celui de al treilea președinte referitor la catastrofa care amenință țara.

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. Pe 27 august, după tradiționalele depuneri de flori de Ziua Independenței Republicii Moldova, fostul președinte al țării Vladimir Voronin a prezis catastrofa spre care se îndreaptă țara noastră.

Fostul președinte a declarat că cu fiecare zi țara este tot mai aproape de catastrofă, din toate punctele de vedere. Iar perspectivele Moldovei depind de toți cetățenii țării.

Această declarație, care a fost citată nu doar de mass-media autohtone, ci și de cele internaționale, a fost comentată la radio Sputnik de către Vladimir Bruter, expert din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice. Politologul este sigur că Voronin se face cel mai vinovat dintre toți de catastrofa pe care o anunță chiar el.

„Voronin a devenit președinte pe valul unui consens în societatea moldovenească. În Parlamentul din anul 2001, comuniștii dețineau majoritatea constituțională, iar Voronin a reușit să piardă tot ce i-a adus această victorie. Voronin „a ratat" din cauza unor situații absolut neclare reglementarea conflictului transnistrean. Iar modul în care Voronin a plecat de la putere, felul în care a „cedat-o", vorbește de faptul că tot ceea ce spune în acest context se referă la el însuși", a conchis politologul.

Comentând declarațiile fostului lider al Republicii Moldova cu privire la perspectivele țării care, în opinia sa, depind de poporul acestei țări, Bruter a menționat că anume în perioada în care la conducere s-a aflat președintele comunist plecarea cetățenilor moldoveni la muncă peste hotare a căpătat un caracter de masă.

„Într-un anumit sens, după perioada Voronin, nu mai există deja poporul moldovenesc ca subiect. Acesta este dezbinat atât pe criterii ideologice, cât și materiale. Economia națională a Moldovei a ajuns într-un asemenea declin, încât va fi nevoie de foarte mult timp pentru a o restabili. Și nu Voronin va fi cel care va realiza acest lucru", a subliniat Bruter.

Fluxul de știri
0