A fost descoperit cel mai vechi vin din lume - are peste șase mii de ani

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaElguja Burduli
Elguja Burduli - Sputnik Moldova
Abonare
Arheologii au descoperit în Sicilia, Italia, amfore cu urme de vin cu o vechime de 6 mii de ani

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. Arheologii au găsit amfore cu cel mai vechi vin din lume, care are o vechime de peste 6 mii de ani. Descoperirea a fost făcută într-o peșteră din Sicilia, iar potrivit testelor efectuate de Universitatea din Florida de Sud, vinul ar fi fost fabricat în mileniul 4 î. Hr.

Rezultatele testelor au fost publicate în revista științifică "Microchemical Journal", iar potrivit autorilor studiului, descoperirea este una din cele mai semnificative, dat fiind faptul că este vorba de cea mai veche atestare a producției de vin din peninsula italică și una din cele mai vechi din lume.

Anterior, istoricii considerau că cultivarea viței-de-vie și producția vinului a început în epoca bronzului (1300-1100 a. Chr.), însă noua descoperire va determina o schimbare radicală a opticii asupra economiei istoriei antice. Se pare că oamenii din această regiune au început să se delecteze cu vin cu mult înainte de faimoasele bacanaliile grecești și romane, sărbătorile dedicate zeului Bacchus.

În vasele descoperite în apropiere orașului sicilian Agrigento, în situl arheologic Monte Kronio, a fost identificate urme de acid tartric și sare de sodiu, care se întâlnesc în stare naturală în vița-de-vie și vin.

Potrivit cercetătorului Davide Tanasi, determinarea compoziției vinului este una complicată, deoarece pentru excavarea rămășițelor vinului e nevoie de ceramică intactă. În prezent aceștia încearcă să determine dacă e vorba de vin alb sau roșu.

Anterior, cele mai vechi urme de vin din lume au fost găsite în Armenia, în apropiere de localitatea Areni, care, potrivit National Geografic, ar avea o vârstă de 5 500 de ani. Unii experți au ajuns la concluzia că oamenii au început să producă vin acum zece mii de ani, în neolitic. 

Fluxul de știri
0