Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon vrea un nou concept pentru Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Statului a dispus elaborarea Conceptului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, în contextul unor amenințări tot mai vizibile în ultima perioadă

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Un grup de specialiști, inclusiv experți internaționali vor elabora Conceptului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, a anunțat președintele Igor Dodon în alocuțiunea sa rostită cu ocazia Zilei Independentei țării.

În contextul unor amenințări tot mai vizibile la adresa păcii "care sunt tot mai vizibile în ultima vreme", Igor Dodon consideră că misiunea sa cea mai importantă acum este să descurajeze "orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat pe Nistru".

"Asigurarea păcii, a neutralității și păstrarea statalității constituie prima mea preocupare, astfel încât următoarele aniversări ale Independenței să ne găsească mai consolidați și integri teritorial, nu dezbinați și dezintegrați definitiv", a notat președintele pe pagina sa de facebook.

Potrivit șefului statului, " ținând cont de deciziile luate recent de mai multe instituţii publice, cum ar fi Curtea Constituţională, majoritatea parlamentară şi Guvern, devine evident că unele forţe politice, într-o anumită măsură, pun la îndoială mai multe prevederi ale actualei Constituţii a Republicii Moldova, inclusiv prevederea vizând neutralitatea permanentă a Moldovei".

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
O nouă Declarație de Independență, o nouă Constituție și un nou imn al Moldovei

"În calitate de Preşedinte al ţării, urmând prevederile alineatului (2) al articolului 77 al Constituţiei Republicii Moldova, am dispus unui grup de specialişti, inclusiv în colaborare cu experţi internaţionali, să asigure elaborarea Conceptului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova care ulterior va fi supus unor dezbateri publice ample şi aprobat de către Parlament", a subliniat Dodon.

În opinia președintelui, "acest document va deveni piatra de temelie în asigurarea durabilităţii stabilităţii şi securităţii în Republica Moldova, în redobândirea integrităţii teritoriale şi consolidarea statalităţii ţării".

"Trebuie să transmitem un mesaj clar şi explicit vecinilor noştri, Europei şi lumii întregi că Republica Moldova este un stat paşnic, care năzuieşte să ocupe un loc destoinic printre ţările democratice", a mai adăugat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0