Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șobolanii, un mare pericol pentru locuitorii capitalei

© Sputnik / Rodion ProcaPetru Paveliuc
Petru Paveliuc - Sputnik Moldova
Abonare
În Chișinău au apărut mulți șobolani. Din când în când oamenii întâlnesc aceste animale de un număr mare în parcuri sau în bazinele acvatice
Șobolanii, un mare pericol pentru locuitorii capitalei

Medicul infecționist Petru Paveliuc a relatat pentru Sputnik Moldova despre pericolul pe care-l prezintă rozătoarele.

"Este periculos din câteva puncte de vedere. În primul rând, mușcătură de șobolan. Aceștia transmit o mulțime de infecții. Care anume? Banal — leptospiroză. Banal, pentru că deja am avut cazuri confirmate în Chișinău", a menționat Paveliuc.

Medicul a subliniat că rozătoarele mai pot transmite și alte infecții. Ele se transmit pe cale fecal-orală. Există și pericolul de contaminare prin bazinele acvatice, mai ales în perioada caldă a anului. Mai este și tularemia, însă în Chișinăul nu este acest pericol. Sunt anumite focare naturale în sudul Moldovei și în pădurile din nordul țării.

Bineînțeles că se introduc infecții locale și prin mușcătură.

Specialistul a mai adăugat că sistemul de canalizare în municipiul Chișinău este destul de vechi. Odată ce mai sunt și anumite lacune la sterilizarea și deratizarea canalizării, atunci apar și mai mulți șobolani și ei voi fi tot timpul.

Paveliuc a afirmat că această problemă există și în alte orașele mari din lume. Dar acolo se cheltuie sumele mari pentru rezolvarea aceste situații, în timp ce în Moldova foarte puțin.

Fluxul de știri
0