Astăzi Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Tihon de Zadonsk, care a luptat aprig cu ereziile şi cu păcatele din popor. El a fost canonizat oficial de Biserică în ziua dezgropării sfintelor sale moaşte, în prezenţa unei mulţimi de mai multe sute de mii de credincioşi, la 25 iulie 1861.
Învățăturile pe care ni le-a lăsat acest ostaș al lui Hristos au o deosebită însemnătate, mai ales că ne aflăm în ajunul Zilei Independenței Republicii Moldova, zi în care cu toții ar trebui să ne amintim că suntem creștini, iar Ortodoxia este liantul care poate să stopeze dezbinarea pe care o observăm în ultima vreme în societate.
În cartea sa, ”Comoară duhovnicească, din lume adunată”, apărută și în limba română la editura Egumenița, găsim o importantă mărturie despre ”războiul creștinilor împotriva fraților lor”.
"În vremurile de odinioară, creştinii se păzeau şi se apărau unul pe altul de închinătorii la idoli; astăzi creştinul se ridică împotriva creştinului şi se feresc unul de altul, căci nu mai este cu putinţă să mai ai încredere în cineva. Căci fiecare minte şi înşală şi se poartă cu aproapele său cu viclenie: pe limbă poarta miere, iar în inimă fiere; amară; cu buzele întâmpină cu bucurie, iar cu inima duşmăneşte; în faţă vorbeşte dulce şi măguleşte, dar, îndepărtându-se, defăimează şi ocărăşte…", observa Sfântul Tihon încă în timpul vieții sale.
Cum apar războaiele civile, chiar și în țările în care sunt majoritatea creștini
"Auzim uneori că în lume are loc un război civil. Aceasta se întâmplă atunci când locuitorii unei patrii sau ai unui oraş se ridică unii împotriva altora. Asemenea fac şi creştinii când se ridică unul împotriva altuia şi se rănesc. Creştinii au o unire strânsă între ei; ei sunt uniţi printr-o legătură mult mai însemnată decât locuitorii unei ţări sau ai unui oraş. Ei toţi au o singură credinţă; mărturisesc un Singur Dumnezeu — pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh —, pe Care Îl cheamă, Căruia i se roagă şi Îl slăvesc; ascultă acelaşi cuvânt dumnezeiesc, se botează cu acelaşi Botez; toţi sunt într-o unică Biserică, toţi se împărtăşesc cu aceleaşi Sfinte Taine; sunt chemaţi la aceeaşi viaţă veşnică; de la acelaşi Hristos îşi iau numele de creştini. Vezi, creştine, cum sunt legaţi creştinii între ei? Cu adevărat mai mult decât concetăţenii şi fraţii după trup. Dar când se ridică unii împotriva altora atunci se porneşte între ei «războiul civil».
Sfântul Tihon se referă aici la cei care fură, pradă şi răpesc bunuri străine; la comercianții care înşală, vânzându-şi marfa cu un preţ mai mare; la stăpânii care îi împovărează pe ţărani fie cu impozite, fie cu munci grele, ori îi numesc cu cuvinte de ocară; la judecătorii cei corupţi, care, fără bani, nu fac dreptate celor ce suferă; la clevetitorii cei mincinoşi şi ocărâtorii, cei şireţi, vicleni, amăgitori, care îi înşală pe creştini; şi, în sfârşit, la toţi acei creştini ce aduc jignire sau pricinuiesc vreo supărare semenilor lor creştini.
Însuși Mântuitorul Iisus Hristos a dat poruncă creștinilor de a se iubi unii pe alții.
«Poruncă nouă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii» (Ioan 13, 34-35)
După care el constată că dragostea multora s-a răcit, iar fărădelegile s-au înmulțit.
"Aproape toţi, ca într-un glas, se jeluiesc: nu putem să aflăm dezlegarea necazurilor noastre; unde să mergem, unde să căutăm dreptate? Niciunde nu se judecă fără bani. Unul se mâhneşte şi se plânge: acel negustor m-a înşelat la marfă. Şi altul îi răspunde: unde să nu afli una ca aceasta? În ce oraş? Oriunde mergi şi orice ai vrea să cumperi, pretutindeni trebuie să te păzeşti de înşelare, căci peste tot cer preţ mai mare decât costă marfa. Toţi s-au deprins cu unele ca acestea şi încă îşi întăresc cuvântul prin chemarea numelui lui Dumnezeu. Iată creştinii veacului de astăzi!", scrie cu durere Sfântul Tihon.
Cu multă tristețe Sfântul constată că "Odinioară creştinii se ajutau unii pe alţii, dar astăzi se alungă unul pe altul şi se stârnesc unul împotriva altuia; din aceasta se cunoaşte că s-a apropiat venirea Domnului".
Ortodoxia — liantul unității naționale
Revenind la gândul de la început și observând dezbinarea care domină societatea noastră, chiar în ajunul Zilei Independenței, trebuie să spunem că Ortodoxia este liantul unității noastre naționale, iar calea pe care trebuie să o urmăm o găsim din nou în cuvântul de învățătură al sfântul Tihon de Zadonsk, pe care îl cinstim astăzi.
”Locuitorii unei ţări, ca mădulare ale aceleiaşi societăţi, trebuie să se ajute şi să se apere între ei şi împreună să se înarmeze împotriva vrăjmaşilor din afară. Iar dacă nu vor face aceasta, vor fi supuşi batjocurii vrăjmaşilor lor şi ţara lor va fi devastată. Căci prin nimic nu se ruinează patria, ca prin războiul civil şi intern. Tot astfel, creştinul care se ridică împotriva creştinului şi îi pricinuieşte vătămare se supune batjocurii vrăjmaşului şi slujitorilor săi, închinătorii la idoli. Se bucură diavolul, vrăjmaşul creştinilor, de astfel de creştini; s-ar cuveni ca toţi creştinii să stea laolaltă şi să se avânte într-un singur cuget împotriva acestui vrăjmaş, şi unul pe altul să se ajute, să se îmbărbăteze unul pe altul împotriva lui şi astfel să poarte lupta împreună ca şi cum ar fi unul, aşa cum şi Domnul ne-o cere (vezi Ef. 6: 10-18; 1 Petru 5: 9). Dar dacă creştinul se ridică împotriva creştinului, atunci nu împotriva diavolului se luptă, ci luptă împreună cu acela împotriva fraţilor săi; îi dă ajutor şi îi face pe plac aceluia. Acesta este adevărul, chiar dacă asemenea sărmani creştini nu caută una ca aceasta. Căci cine face voia cuiva, aceluia îi şi face pe plac şi îi slujeşte”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova