Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

(VIDEO) Valeriu Ostalep: declarații exclusive despre viața și cariera sa

Abonare
Politologul Valeriu Ostalep avea doar 15 ani atunci când Republica Moldova a obținut Independența. Experiența sa din acei ani este comună cu experiența a sute de tineri care au fost nevoiți să se reorienteze rapid. O nouă limbă, un nou sistem de studii și multe provocări.

Cum le-a depășit, aflați din interviul realizat în Studioul Sputnik Moldova de jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță

"Școala în care învățam atunci pregătea cetățeni ai propriului stat, care activează în interesul țării. Acest lucru se făcea prin calitatea excelentă a profesorilor. Aceștia ne cultivau exemplul unui om demn, puternic, care poate să ajute propriul stat și alte state. Noi eram pregătiți să ajutăm alte state, dar nu să stăm în genunchi în fața altor țării" spune Valeriu Ostalep.

Valeriu Ostalep menționează că "Ceea ce s-a întâmplat după 1991-1992 a fost o perioadă de permanentă dezamăgire. Eu atunci nu înțelegem de ce acei oameni de cultură chemau la un fel de distrugere. Nu vedeam legătura dintre isteria din centrul Chișinăului și viața mea reală. În primii ani de Independență eu vedeam elemente de naționalism sălbatic. Era promovată ideea de primat al unei etnii și nu conta care. Erau lucruri care veneau în contradicției cu educația mea de acasă, cu educația din școală și din societate."

Fostul vicemistru de Externe, Valeriu Ostalep, acum expert în probleme de politică externă, vorbește foarte des despre nivelul redus de pregătire profesională a actualilor funcționari publici, despre faptul că ineficiența instituțiilor de stat este cauzată anume de lipsa oamenilor bine pregătiți.  

În acest context, politologul Valeriu Ostalep adaugă: "Unul dintre cele mai mari regrete ale vieții mele este părăsirea țării noastre de către comunitatea evreilor. Plecare în masă a evreilor, în anii 80, a dus la distrugerea potențialului nostru intelectual și economic."

Mai multe detalii despre activitatea sa în cadrul Ministerului de Externe, despre cum se descurca cu veniturile de funcționar public și dacă ar reveni la Guvern aflați din interviu.

Fluxul de știri
0