Lectorul superior la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", Sergiu Cataraga, a povestit pentru Sputnik Moldova la ce truc a recurs Armata Roșie pentru a obține succes în Operațiunea Iași-Chișinău.
"URSS sau Armata Roșie a fost nevoită să planifice această acțiune militară cu o mică operațiune de inducere în eroare, care a început prin ofensiva trupelor sovietice de la capul de pod Șerpeni", a menționat Cataraga.
Potrivit istoricului, în urma acestui manevre, trupele Germane au fost induse în eroare, crezând că Armata Sovietică va începe de acolo ofensiva în Basarabia. Și, într-adevăr, naziștii au căzut pradă acestui truc și au aruncat rezervele spre Șerpeni, gura Bâcului. Pe când operațiunea reală de ofensivă a urmat ceva mai la sud.
Ca rezultat, trupele naziste au fost parțial încercuite, o parte reușind să se retragă mai spre Vest, iar sovieticii au intrat în Chișinău pe dată de 24 august, a menționat Cataraga.
Istoricul a subliniat că de fapt operațiile militare s-au încheiat abia pe dată de 28 august. Când ultimele trupele Germane și aliaților lor au fost înfrânți în ultima încercuire în satul Pogănești, mai la sud de Leușeni.