Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Istoric, despre trucul armatei sovietice în Operațiunea Iași-Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariCataraga Sergiu
Cataraga Sergiu - Sputnik Moldova
Abonare
Data de 24 august a intrat în istorie ca zi în care Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost eliberată de la trupele naziste
Istoric, despre trucul armatei sovietice în Operațiunea Iași-Chișinău

Lectorul superior la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", Sergiu Cataraga, a povestit pentru Sputnik Moldova la ce truc a recurs Armata Roșie pentru a obține succes în Operațiunea Iași-Chișinău.

"URSS sau Armata Roșie a fost nevoită să planifice această acțiune militară cu o mică operațiune de inducere în eroare, care a început prin ofensiva trupelor sovietice de la capul de pod Șerpeni", a menționat Cataraga.

Potrivit istoricului, în urma acestui manevre, trupele Germane au fost induse în eroare, crezând că Armata Sovietică va începe de acolo ofensiva în Basarabia. Și, într-adevăr, naziștii au căzut pradă acestui truc și au aruncat rezervele spre Șerpeni, gura Bâcului. Pe când operațiunea reală de ofensivă a urmat ceva mai la sud.

Ca rezultat, trupele naziste au fost parțial încercuite, o parte reușind să se retragă mai spre Vest, iar sovieticii au intrat în Chișinău pe dată de 24 august, a menționat Cataraga.

Istoricul a subliniat că de fapt operațiile militare s-au încheiat abia pe dată de 28 august. Când ultimele trupele Germane și aliaților lor au fost înfrânți în ultima încercuire în satul Pogănești, mai la sud de Leușeni.

Fluxul de știri
0