Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un fost deputat va fi judecat și riscă opt ani de pușcărie - detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat Pantelei Sandulachi va compărea în fața magistraților pentru samavolnicie, soldată cu prejudicierea bugetului de stat cu 700 mii lei, a anunțat serviciul de presă al Procuraturii Generale

CHIȘINĂU, 23 aug — Sputnik. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința lui Pantelei Sandulachi şi a expediat dosarul în judecată, iar dacă acesta va fi găsit vinovat, el riscă de la 3 până la 8 ani de detenție.

Procuratura amintește că, în anul 2012, Curtea de Apel Chișinău a obligat statul sa-i achite fostului deputat Sandulachi un prejudiciu moral şi material în valoare de 400 de mii de euro (echivalentul a 6 250 480 lei) pentru tergiversarea examinării unui dosar de-al sau. Chiar dacă decizia instanței nu era irevocabilă, Ministerul Finanțelor a dispus executarea acesteia şi a transferat pe contul bancar al fostului deputat suma de 6 milioane 250 de mii 480 de lei moldovenești.

Ulterior, Procuratura Generală a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chişinău, care lăsa bugetul de stat fără mai bine de 6 milioane de lei. În consecință, după mai multe procese de judecata, Curtea Supremă de Justiție a decis ca Sandulachi să primească doar 1000 de euro, iar restul banilor să-i restituie statului.

Potrivit procurorilor, deși era la curent cu decizia instanței supreme din 19.07.2012 și având în cont peste 990 de mii de lei din cele peste șase milioane încasate anterior, fostul deputat a ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar suma de 700 de mii lei, pe care i-a folosit în scopuri personale.

Procuratura mai amintește că fostul ministru al finanțelor, care a autorizat, ilegal, în anul 2012 transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, a fost deja condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de 5 ani. Însă executarea pedepsei a fost suspendată condiționat pentru un termen de probă de 3 ani.

Până la oră actuală, susțin procurorii, Sandulachi așa și nu a restituit statului benevol suma de 399 de mii de euro. În opinia procurorilor, în felul acesta au fost aduse prejudicii grave intereselor publice.

Pantelei Sandulachi nu a fost de găsit pentru a comenta comunicatul difuzat de Procuratura Generală.

Fluxul de știri
0