Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce după semnarea pactului de neagresiune Germania a atacat URSS

© Sputnik / Miroslav RotariCataraga Sergiu
Cataraga Sergiu - Sputnik Moldova
Abonare
Lector superior la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", Sergiu Cataraga, a explicat în studioul Sputnik Moldova, de ce după semnarea pactului de neagresiune între URSS și Germania Nazistă, mai bine cunoscut ca Pactul Molotov - Ribbentrop, Hitler totuși a atacat Uniunea Sovietică
De ce după semnarea pactului de neagresiune Germania a atacat URSS

După părerea istoricului, noi trebuie să înțelegem realmente ce s-a întâmplat în perioada interbelică în Europa și în lume, pentru a pătrunde mai bine în esența a ceea ce a dus la semnarea acestui pact, mai ales și a părții secrete a documentului.

"Totuși, după anul 1917 s-au creat două sisteme economico-politico-sociale total diferite. Lumea a fost divizată în două părți. Cea capitalistă și cea socialist-comunistă", a explicat Cataraga.

El a menționat că aceste două sisteme concurau foarte dur între ele. Lumea capitalistă, cu părere de rău, a dat naștere unei mișcări de dreaptă fasciste în frunte cu Adolf Hitler, care vine la putere pe 30 ianuarie în anul 1933.

Specialistul consideră că o mare problemă constă în următoarele: În anul 1919 a fost creată Liga Națiunilor — prima organizație globală care avea drept misiune principală apărarea păcii și securității mondiale. Dar această organizație nu avea instrumentele necesare cu care ar fi putut apărat pacea în mod real. Acest lucru a fost văzut foarte bine începând cu anii 30 ai secolului trecut.

Fluxul de știri
0