Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Cutremur devastator în Italia: Doi morți și zeci de răniți - VIDEO

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Oameni îngroziți, clădiri prăbușite, mărturiile locuitorilor înspăimântați! Geologii italieni au rămas uimiți, vulcanologii sunt în alertă.

CHIȘINĂU, 22 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Italia a fost lovită de un seism care a provocat victime și daune materiale. Cutremurul a avut loc în insula Ischia, o importantă destinație turistică italiană, într-o zonă cu multe clădiri vechi.

Acesta a avut o magnitudine de 4 grade— aceeași valoare ca ultimul cutremur de suprafață important din România, înregistrat pe 16 august, cu epicentrul în zona Galați, tot la 10 kilometri adâncime. În cursul nopții, americanii de la USGS au anunțat că au înregistrat o valoare de 4.3 pe Richter pentru seismul de la Ischia.

Deși nu a avut o magnitudine mare, cutremurul, fiind de suprafață (epicentrul fiind la 10 kilometri adâncime) a avut efecte importante — probabil evaluarea pe scara Mercali, scara efectelor, cotându-l la o valoare mai mare. Cutremurul a avut loc la ora locală 20.57. și s-a resimțit puternic în insula Ischia (regiune Campania), de lângă Napoli. Ulterior au fost înregistrate 14 replici.

​Celebrul cotidian Corriere della Sera scrie că o femeie în vârstă a murit la Casamicciola, lovită de cărămizile căzute de pe biserica Santa Maria del Suffragio. De altfel, Casamicciola a fost cea mai afectată localitate.

Ulterior a fost găsită o a doua femeie care și-a pierdut viața, sub dărâmăturile propriei case. Mai multe persoane au fost date dispărute, fiind căutate de salvatori sub dărâmături.

Trei persoane au fost găsite în viață îngropate sub ruinele unei case, iar la ora relatării salvatorii lucrau pentru a scoate de sub dărâmături trei copii — de 17 luni, 4 și respectiv 6 ani, probabil frați. Salvatorii spuneau că au auzit vocile a doi dintre copii, dar nu există nu știau încă nimic de cel de-al treilea copil.

​Populația este panicată, alimentarea cu energie electrică s-a orpit în mai multe locuri, oamenii sunt pe străzi — și curg apelurile către pompieri. Președintele regiunii Campania, Vicenzo De Luca, a alertat deja întreaga structură de protecție civilă. De asemenea, vulcanologii sunt în alertă și supraveghează zona.

Pe de altă parte, geologii italieni sunt uimiți — "este absurd, halucinant să moară oameni la un cutremur de această magnitudine", spune Francesco Peduto, președintele Consiliului Național al Geologilor, mărturisind că "el a rămas perplex că un cutremur de această magnitudine poate provoca daune și moarte în țara noastră".

În Casamicciola, martorii spun că o clădire locuită s-a prăbușit, biserica Purgatoriului a fost distrusă, multe pensiuni din zonă sunt izolate. După unele surse, ar fi mai mulți răniți și persoane dispărute. În acest moment în zonă operează carabinierii, polițiștii și pompierii, precum și unități medicale de salvare.

Unicul spital de pe insula Ischia a fost grav afectat și avacuat. "Am crezut că e o bombă, așa zgomot era", spune o femeie din Casamicciola. Și la Lacco Ameno șocul seismic s-a simțit puternic. Locuitorii au fugit din case. Un martor, fotograf de profesie, a povestit:

"Am văzut prăbușirea câtorva acoperișuri, garduri, ziduri de sprijin. O ruină de lângă casa noastră s-a prabusit imediat… Unele camere dintr-o vilă s-au prăbușit… Se aud numai sirenele ambulanțelor și pompierilor. Am ieșit cu toții din casă înfricoșați"

Corriere della Sera amintește că insula Ischia — "Insula verde", cum mai e numită — a fost lovită în trecut de unul dintre cele mai devastatoare cutremure, carepe 28 iulie 1883, a provocat peste 2000 de morți și a distrus în special centrul localității Casamicciola. Printre victime s-au numărat și familia filosofului Benedetto Croce, părinte al esteticii contemporane. Croce a fost scos de salvatori de sub dărâmături — avea atunci doar șaptesprezece ani și a scăpat ca prin miracol cu viață.

​Acum un an în Italia a avut loc un alt cutremur de suprafață, soldat atunci cu efecte devastatoare: 299 de oameni au murit la Amatrice (centrul Italiei) și în comunele învecinate. Aceeași zonă a fost zguduită de seisme puternice în octombrie 2016 și în ianuarie 2017.

Fluxul de știri
0