Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cazul perchezițiilor de la Guvern: Patru persoane reținute

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ Guvernul Republicii Moldova
Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Național Anticorupție oferă noi detalii privind dosarele în cadrul cărora au fost efectuate mai multe percheziții în dimineața zilei de luni

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut patru persoane, pe un termen de 72 de ore, înre care și o angajată a Ministerului Educației. Acestea sunt suspectate de trafic de influență și corupere pasivă, după ce au pretins și primit bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, dar și din străinătate, confirmării autenticității  și apostilării acestora. Persoanele reținute se află în izolatorul CNA.

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții în această dimineață la Guvern: Vezi la ușa cui a bătut CNA

Potrivit Centrului Anticorupție, mai mulți angajați din cadrul Ministerului Justiţiei și celui al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri au acționat concertat. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studiu şi le propuneau urgentarea procedurii, care, potrivit legii, durează până la 30 de zile. Ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 şi 1500 de euro.

Ulterior, intermediarii acţionau în numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajaţii Ministerelor Educaţiei şi Justiţiei organizau autentificarea şi apostilarea actelor.

”La această etapă, sunt examinate denunţurile mai multor persoane care au beneficiat de serviciile grupului menţionat contra diferite sume de bani”, informează CNA într-un comunicat de presă.

Astăzi, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliul, birourile şi în automobilele celor vizaţi, de unde au ridicat procuri, pe numele unor terţe persoane, dispozitive de stocare a informaţiei, telefoane.

Totodată, procurorii anticorupție si ofițerii CNA au descins în această dimineață în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Pentru documentarea obiectivă a cazului, mai multe persoane urmează să fie citate pentru audieri la sediul Procuraturii Anticorupţie.

Dacă se va demonstra vinovăția persoanelor reținute, acestea riscă până la 10 ani de puşcărie, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru diferite perioade de timp.

Fluxul de știri
0