CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. „Criza ouălor" nu dă semne de ameliorare în Europa: după ouăle contaminate cu insecticidul fipronil, suspiciunile s-au extins asupra vafelor.
Potrivit Sputnik Georgia, ministerul agriculturii din Franța a inclus vafele în lista produselor care conțin urme ale insecticidului fipronil.
La sfârșitul lunii iulie a fost făcut public faptul că milioane de ouă de pe rafturile magazinelor din Belgia, Olanda și Germania ar putea fi contaminate cu insecticidul fipronil. Acest insecticid se utilizează în tratamentul găinilor ouătoare care au păduchi. Însă aplicarea fipronilului este interzisă la fermele avicole a căror producție este orientată spre piața de consum. În acest context, cazul este investigat de procuraturile Belgiei și Olandei.
Vafele din comerț au mărci comerciale private, însă sunt produse în Olanda. Ministerul menționează în comunicat că produsele respective sunt scoase de pe piață, deoarece nivelul de fipronil pe care îl conțin depășește normele admisibile. Cu toate acestea, instituția precizează că nivelurile depistate „nu prezintă pericol pentru consumatori, ținând cont de recomandările savanților".
Fipronilul nu provoacă boli oncologice, nici mutații genetice, însă poate fi neurotoxic pentru oameni, iar în doze mari poate provoca grețuri, vomă, dureri de cap și paralizie. Cantitatea de fipronil depistată până în prezent în ouăle din Olanda și Germania nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Totuși, potrivit experților, utilizarea frecventă a ouălor care conțin acest insecticid poate afecta rinichii, ficatul și glanda tiroidă.