Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Persoanele abuzate fizic: ce simt aceștia şi cum îi putem ajuta

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Din păcate, violenţă în familie este un fenomen des întâlnit în Republica Moldova. În astfel de cazuri au de suferit de regulă femeile și copii
Persoanele abuzate fizic: ce simt aceștia şi cum îi putem ajuta

Psihologul Svetlana Popa, care a lucrat mai bine de doi ani cu victimele torturii și violenței în familie, a dezăluit pentru Sputnik Moldova care sunt metodele de reabilitare psihică a acestor persoane.

"Consecințele sunt foarte grave. Sunt două tipuri de violență — cea care a fost comisă o singură dată. De exemplu, o femeie a fost violată de cineva, un eveniment traumatizant singular. Şi o violenţă care are loc de mai mulţi ani, care se repetă continuu", a menţionat expertul.

Ea a explicat că, de regulă, femeile date suferă de aşa-zisa tulburare de stres post-traumatic.

Potrivit psihologului, acesta este un complex de simptome. Femeile evită locurile care se asociază cu locul în care a avut loc violență. Ele au coșmaruri, nu pot dormi, au aşa numitele flashback-uri.

La un moment dat, în mintea lor apar imagini care rememorează acel eveniment traumatizant.

Ea s-a referit și la metodele de reabilitare a acestor persoane, nu doar a femeilor, ci şi a copiilor care au fost supuşi violenţei în familie. Psihologul a explicat și cum putem înţelege că un minor a fost abuzat fizic.

Autor: Iulia Lipovaia

Fluxul de știri
0