Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Persoanele abuzate fizic: ce simt aceștia şi cum îi putem ajuta

© Facebook / Svetlana PopaSvetlana Popa
Svetlana Popa - Sputnik Moldova
Abonare
Din păcate, violenţă în familie este un fenomen des întâlnit în Republica Moldova. În astfel de cazuri au de suferit de regulă femeile și copii
Persoanele abuzate fizic: ce simt aceștia şi cum îi putem ajuta

Psihologul Svetlana Popa, care a lucrat mai bine de doi ani cu victimele torturii și violenței în familie, a dezăluit pentru Sputnik Moldova care sunt metodele de reabilitare psihică a acestor persoane.

"Consecințele sunt foarte grave. Sunt două tipuri de violență — cea care a fost comisă o singură dată. De exemplu, o femeie a fost violată de cineva, un eveniment traumatizant singular. Şi o violenţă care are loc de mai mulţi ani, care se repetă continuu", a menţionat expertul.

Ea a explicat că, de regulă, femeile date suferă de aşa-zisa tulburare de stres post-traumatic.

Potrivit psihologului, acesta este un complex de simptome. Femeile evită locurile care se asociază cu locul în care a avut loc violență. Ele au coșmaruri, nu pot dormi, au aşa numitele flashback-uri.

La un moment dat, în mintea lor apar imagini care rememorează acel eveniment traumatizant.

Ea s-a referit și la metodele de reabilitare a acestor persoane, nu doar a femeilor, ci şi a copiilor care au fost supuşi violenţei în familie. Psihologul a explicat și cum putem înţelege că un minor a fost abuzat fizic.

Autor: Iulia Lipovaia

Fluxul de știri
0