Cel mai puternic cutremur de suprafață din acest an, resimțit la Cahul

© AFP 2024 / NICOLAS ASFOURIСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Cutremur important de suprafață produs în acest an în România, chiar la Frontiera cu Republica Moldova, și creșterea magnitudinii cutremurelor în cea mai sensibilă zonă seismică din țara vecină

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Ziua de ieri a fost remarcabilă din punct de vedere al cutremurelor — un cutremur de adâncime în prima parte a zilei, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, unde se atestă o creștere a activității seismice, dar și cel mai puternic seism de suprafață din acest an, la Galați, în zona seismică Moldova. 

Cutremurul înregistrat în județul Galați s-a produs la ora 18:16:35, cu epicentrul în apropiere de localitatea Vânători. Seismul a avut magnitudinea 4 grade pe scara Richter și epicentrul a fost situat la o adâncime de numai 10.5 kilometri. De remarcat că este cel mai puternic cutremur de suprafață de anul acesta din România, dar el se suprapune peste mișcări seismice similare din ultimul timp înregistrate la sudul Dunării. Coordonatele exacte date de INFP sunt latidudine 45.5414 și longitudine 28.0023 (vezi harta). 

Seismul care s-a produs aseară la Galați merită toată atenția nu doar pentru faptul că este cel mai puternic cutremur de suprafață din acest an, ci și pentru că este primul cutremur cu magnitudinea de patru grade produs în zona seismică Moldova în ultimii 30 de ani. Astfel, potrivit unui raport al Institutului Național pentru Fizica Pământului, un cutremur care să depășească magnitudinea de 4 grade nu s-a mai produs în zona seismică Moldova din iulie 1987. Cutremurul de atunci a avut o intensitate de 4,4.

© Photo : INFPCutremur Galați
Cutremur Galați - Sputnik Moldova
Cutremur Galați

Amintim că tot ieri, la ora 11:11:35, un alt cutremur a fost înregistrat în județul Buzău, cu magnitudinea 3.7, adâncimea epicentrului fiind de 113.8 kilometri. Magnitudinea sa depășește nivelul mediu al seismelor din arealul Buzău și este de remarcat că vine la mai puțin de 20 de ore după un alt cutremur de adâncime dintr-o zonă apropiată. 

Marți, la ora 16:40:01, a fost înregistrat respectivul cutremur în județul Buzău, cu magnitudinea în media zonei, 2.8, și adâncimea epicentrului la 130.4 kilometri. Se constată deci o creștere a intensității seismice într-un interval relativ scurt de timp, în zone foarte apropiate geografic.

Acest aspect nu trebuie privit obligatoriu cu îngrijorare, dar este de menționat cel puțin ca observație a fenomenului. 

© Photo : INFPCutremur Buzau
Cutremur Buzau - Sputnik Moldova
Cutremur Buzau
Fluxul de știri
0