Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu dolarul. Când vor scădea preţurile

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc s-a apreciat în raportul cu dolarul american. Această tendinţă se menţine de aproximativ o săptămână
Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu dolarul. Când vor scădea preţurile

În comerțul Republicii Moldova, dolarul este utilizat frecvent în operațiuni de import şi export. În aceste condiții, comercianții ar putea să reducă prețurile la unele produse.

Economistul Viorel Gârbu a comunicat pentru Sputnik Moldova când ar putea să scadă prețurile.

El a menţionat că în Moldova comerțul nu se face doar în dolari, ci este folosit pe larg şi euro. Moldova are relaţii comerciale importante cu statele Uniunii Europene. Moneda europeană este utilizată pe larg şi în exporturi şi în importuri.

În ceea ce ţine de preţuri, expertul a subliniat că fiecare comerciant doreşte să obţină un profit cât mai mare.

"Noi putem să ajungem în situaţia când preţurile sunt echitabile numai atunci când vom avea o adevărată economie de piaţă. Atunci când concurența va fi mai puternică, comercianţii vor fi obligaţi să coboare cât de cât preţurile. Dacă ei nu vor face asta, ei nu vor putea vinde nimic", susţine Gârbu.

Dacă tendință de aprecierea a monedelor de referință în raportul cu leului moldovenesc se va menţine, atunci în timp de câteva luni prețurile ar putea să scadă, consideră economistul.

Fluxul de știri
0